Повеќе од милијарда луѓе се дебели, зголемена е и стапката на дебелина кај децата

Најновото истражување покажува дека повеќе од една милијарда луѓе ширум светот сега живеат со дебелина, а стапката кај децата е четирикратно зголемена во последните 32 години.

Анализата на мерењата на тежината и висината на над 220 милиони луѓе од повеќе од 190 земји покажува како индексот на телесна маса (БМИ) се променил во светот помеѓу 1990 и 2022 година.

Истражувањето објавено во Lancet покажа дека стапките на дебелина во тој период се зголемиле за четири пати кај децата, а двојно кај возрасните.

За девојчињата ширум светот, стапките на дебелина се зголемија од 1,7% од светското население во 1990 година на 6,9% во 2022 година. Кај момчињата, во истиот временски период зголемувањето е од 2,1% на 9,3%.

Дебелината кај возрасните се дефинира како индекс на телесна маса поголем или еднаков на 30 kg/метар квадратен.

Кај жените, стапките на дебелина во светот се зголемија од 8,8% на 18,5%, а кај мажите од 4,8% на 14% во истиот период. Во исто време, стапката на луѓе со недоволна тежина опадна и кај децата и кај возрасните, што значи дека дебелината е најчеста форма на неухранетост во многу земји во светот.

Во 2022 година, 880 милиони возрасни и 159 милиони деца живееле со дебелина. Островските држави во Пацификот - Тонга, Американска Самоа и Науру - се земјите со највисоки стапки на дебелина од над 60%.

Професорот Маџид Езати, виш автор на студијата, рече дека е „многу загрижувачко“ што епидемијата на дебелина, која беше евидентна кај возрасните во поголемиот дел од светот во 1990 година, сега ги погодува децата и адолесцентите на училишна возраст, пишува The Guardian.

Тагови
реклама

Топ 5 најдолговечни животни - некои живеат и илјадници години

Read more

Зошто никогаш не треба да користите мобилен телефон додека сте во тоалет?

Read more

Колку често мажите и жените помислуваат на секс?

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Живот

Зошто често се чувствувате уморни во текот на денот?

Read more

Стјуардеса откри како ги „казнуваат“ патниците кои не сакаат да го отстапат седиштето на дете

Read more

Кој ќе ги наследи милионите на модната легенда Роберто Кавали?

Read more

Се плашите од турбуленции додека летате? Колку навистина се опасни?

Read more
 

Магазин

Едноставна промена на животниот стил може да го намали крвниот притисок

Читај повеќе

Зошто често се чувствувате уморни во текот на денот?

Читај повеќе

Колку често мажите и жените помислуваат на секс?

Читај повеќе

Стјуардеса откри како ги „казнуваат“ патниците кои не сакаат да го отстапат седиштето на дете

Читај повеќе

Кое е најлошо време да се мерите на вага?

Читај повеќе
Четири типа на пријатели

Четири типа на пријатели кои сите ги имаме

Читај повеќе

Постојано критикување - штетна навика која може да ја уништи врската

Читај повеќе

10 најголеми митови за исхраната во кои треба да престанеме да веруваме

Читај повеќе

Кој ќе ги наследи милионите на модната легенда Роберто Кавали?

Читај повеќе