Здравје

Зошто не треба да пиете вода додека јадете?

22. август 2018 - 19:14 | М.Д.

Пиењето на вода за време на оброк, може да го подигне нивото на шеќери во крвта на многу повисоко ниво, во однос на она што се смета за нормално.

Научниците го анализираа нивото на шеќери во крвта кај луѓето кои јадеа крофна со прелив, при тоа едната половина од тие луѓе воедно пиеше и вода, додека другата половина не.

Научниците од Јужна Америка со помош на овој експеримент, открија дека оние кои пијат вода додека јадат крофна, имаат поголемо ниво на шеќери во крвта. Всушност, нивото на шеќери во крвта кај нив бил многу повисок, отколку кај оние кои изеле дури две крофни, но не пиеле вода.

Зголемувањето на нивото на шеќери во крвта после јадење е нормална работа, но ако се зголеми на многу високо ниво, тогаш тоа може да доведе до дебелеење, или пак уште полошо, може да доведе до појава на дијабетес тип 2.

Експерти велат дека водата му помага на телото да ја апсорбира глукозата и предлагаат водата да се пие пред или после јадење, за да се намали ефектот на шеќерот.

Иако ова истражување во универзитетот Антон е извршено само на волонтери кои консумираа крофни, се смета дека резултатите се исти и кога станува збор за која било друга храна.

Високото ниво на шеќери во крвта може да претставува проблем, бидејќи телото со текот на времето станува нетолерантно и едноставно ја губи способноста да го регулира нивото на шеќери во крвта, што лесно доведува до дијабетес.

Премногу глукоза може да доведе и до тоа телото да произведува повеќе инсулин, што на телото му порачува да го складира шеќерот исто како мастите.

Поради целото ова се препорачува да не пиете вода додека јадете, туку половина час пред или после оброкот, бидејќи на тој начин нивото на шеќери најмалку се зголемува.

Иако многу луѓе не чекаат половина час, туку веднаш по оброк пијат чашка вода, сепак тоа не е препорачливо, туку потребно е да почекате барем триесетина минути за да не се соочите со зголемување на нивото на шеќери во крвта.

Коментирај