Свет

38 North: Северна Кореја продолжува да збогатува ураниум

6. јуни 2019 - 12:04 | МИА

Вашингтон, 6 јуни 2019 (МИА) – Сајтот за анализа на Северна Кореја 38 North објави дека главниот нуклеарен комплекс во земјата продолжува со активностите во постројките за збогатување на ураниум.

Сајтот, со кој раководи тинк тенкот „Стимсон центар“ од Вашингтон, посочува дека неодамнешните сателитски снимки покажуваат дека постои движење на возила, опрема и персонал во близина на објектот за ураниум во нуклеарната електрана во Јонгбјон.

„ Забележавме дека продолжува периодичниот транспорт на материјали во комплексот за збогатување на ураниум што укажува дека комплексот е оперативен и дека најверојатно произведува збогатен ураниум“, наведува 38 North врз основа на сателитски снимки направени во изминатите неколку месеци.

Коментирај