Додека Европејците учат англиски, цел Балкан учи германски на Duolingo

Филип Здравески
/ 21.02.2024 / 15:51

Додека поголемиот дел од Европа најпопуларната апликација за узучување јазици ја користи за англиски, речиси цел Балкан е посветен на германскиот јазик.

Доколку на политичката карта на Европа се обележат државите со различна боја според најпопуларниот јазик кој се изучува на апликацијата Duolingo, ќе се добие една неверојатна статистика.

Речиси цела Европа, од Португалија до Русија, учи англиски јазик. Тука влегуваат и Шпанија, Андора, Франција, Монако, Белгија, Холандија, Германија, Швајцарија, Лихтенштајн, Австрија, Италија, Малта, Сан Марино, Чешка, Полска, Словачка, Унгарија, Романија, Молдавија, Украина, Белорусија, Литванија, Латвија, Естонија, Русија, Турција, Кипар и Грција.

Северна Европа, поточно земјите од Скандинавија и Британските Острови, пак, најмногу учат шпански јазик. Тоа се Ирска, Обединето Кралство, Исланд, Норвешка, Данска и Финска.

Во оваа група недостасува само Шведска. Тоа е така затоа што во Шведска на Duolingo најмногу се изучува шведскиот јазик. Нормално дека Швеѓаните не користат апликација за да си ги подобрат вештините по нивниот мајчин јазик. Причината е друга. Имено, бројот на имигранти во Шведска постојано расте, па оттаму и потребата да се изучува официјалниот јазик на оваа скандинавска држава.

Францускиот јазик, некогаш најмасовниот изучуван во целиот свет, денес во Европа е најпопуларен единствено во една држава - малиот Луксембург. Со оглед на тоа што е еден од трите официјални јазици на оваа земја, веројатно на Duolingo го изучуваат оние од германското говорно подрачје и имигрантите, кои исто така ги има во сѐ поголем број во Луксембург, а кои воглавно се од другите европски земји.

И на крајот остнаа неспомнати уште 9 држави и тоа: Словенија, Хрватска, Србија, Црна Гора, Косово, Македонија, Албанија и Бугарија. Она што е заедничко кај овие балкански земји е тоа што кај сите најпопуларен јазик за изучување на Duolingo е германскиот јазик. Тоа воопшто не е изненадувачки со оглед на фактот што токму овие земји се склони кон имиграција во Германија, Австрија и Швајцарија, земји каде германскиот е официјален јазик.

Некој би се запрашал зошто Словенците се во оваа група, кога нивната земја е светлосни години пред останатите балкански земји и го нема истиот проблем со емиграцијата. Едноставно, како јужен сосед на Австрија, имаат доста потреба од германски јазик за соработка и бизнис.

реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Вести

Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Read more

Facebook Messenger конечно доби 4 нови функции кои долго ги чекавме

Read more

Како се одредува кога Рамазан почнува и завршува?

Read more

Како изгледаше вчерашното целосно помрачување на Сонцето?

Read more
 

Гик

Starlink ќе обезбеди брз интернет на првата приватна вселенска станица

Читај повеќе
  • play_arrow

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Читај повеќе

Имаме само уште две години да ја спасиме планетата Земја

Читај повеќе

Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Читај повеќе
  • filter

HMD ги претстави Nokia мобилните 6310, 5310 и 230

Читај повеќе

Facebook Messenger конечно доби 4 нови функции кои долго ги чекавме

Читај повеќе
  • filter

Motorola ги откри спецификациите на смартфонот Moto G64 5G

Читај повеќе

Voyager 1 е надвор од Сончевиот Систем, со месеци испраќа чудни податоци

Читај повеќе

Како се одредува кога Рамазан почнува и завршува?

Читај повеќе