Живот

Едноставно решение за сигурноста на делфините и ајкулите

22. август 2019 - 13:21 | М.С.

Научници од Универзитетот Newcastle во Австралија, установиле дека прицвстувањето на магнет на мрежите за риболов може успешно да ги држи ајкулите подалеку. На тој начин не може да бидат уловени случајно.

Истражувањето покажа дека магнетите го намалуваат ризикот од фаќање ајкули за 30%, а вооедно го зголемува процентот на уловени риби.

Ајкулите имаат пори околу носот кои им овозможуваат да го лоцираат пленот, а тие се особено чувствителни на магнети и електрицитет.

Секоја година околу 300 000 мали китови и делфини умираат затоа што се заглавуваат во рибарските мрежи. Евтините магнети се едноставно решение за овој проблем.

Коментирај