Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Атлантропа, или Панропа, бил проект на германскиот архитект Херман Сергел: планиран во 1927 година, имал силна резонанца низ интелектуалната средина од првата половина на ХХ век.

Централната идеја на проектот била да се изгради брана со хидроцентрала на Гибралтарскиот Теснец и да се спушти Средоземното Море за помеѓу 100 и 200 метри.

Херман Сергел официјално го претставил проектот во 1928 година, кој се залагал за изолирање на Средоземното Море со затворање на теснецот Гибралтар, Суец и Дарданелите. Дефицитот на вода во Медитеранот, предизвикан од испарување, би го намалил нивото на водата со брзина од приближно 1,6 метри годишно, процес кој проектот очекувал да се забрза со помош на специјални хидраулични пумпи.

Требало да се изградат други брани меѓу Тунис, Сицилија и Италија, области кои ќе станеле речиси поврзани благодарение на спуштањето на водите. Со овие брани би се поделил западниот Медитеран од источниот; првиот би се спуштил за околу 100 метри, а вториот за уште 100, односно за вкупно 200 метри.

Сложениот систем на градиенти (кој вклучувал и реки) би овозможил користење на различни хидроелектрични централи кои би можеле да задоволат приближно 30% од енергетските потреби на Европа во тоа време. Делумното празнење на Медитеранот би предизвикало зголемување на остатокот од океаните за „само“ 1 метар.

За да се надмине овој проблем, проектот на германскиот архитект вклучувал изградба на брана на реката Конго за да се создаде „Езерото Конго“, од приближно 135.000 км², кое ќе било поврзано со претходно постоечкото езеро Чад, кое тој ќе го трансформирал во „Чадско Море“ од над 270.000 км² за да се спои со Медитеранот преку „втор Нил“ кој на тој начин ќе ја наводнувал Сахара.

Херман Сергел предложил град во Швајцарија, неутрална земја, како идно место на административниот центар Атлантропа.

Тагови
реклама

Вучиќ: Вечерва ставив крај на кариерата

Read more

Како правилно се чисти чергичето пред врата?

Read more

Лекар советува каков чај да пиете за намалување на крвниот притисок

Read more

Земјотрес рано утринава ја погоди Грција

Read more

Вести

Стигнаа нови емотикони: уморно смајли, харфа, лопата...

Read more

Ray-Ban Meta очилата можат да прикачуваат фотографии директно на Instagram

Read more

Кина ќе претвора кујнски отпад во гориво за бродови

Read more

Како воздушните турбуленции создаваат опасност на небото?

Read more
 

Гик

Познати спецификациите на смартфоните Honor 200 и Honor 200 Pro

Читај повеќе
  • filter

Poco F6 и F6 Pro се појавија на пазарот

Читај повеќе

Стигнаа нови емотикони: уморно смајли, харфа, лопата...

Читај повеќе

Дали веројатноста доаѓа од квантната физика?

Читај повеќе

Ray-Ban Meta очилата можат да прикачуваат фотографии директно на Instagram

Читај повеќе
  • play_arrow

Новиот лаптоп на Microsoft разговара со корисникот и е 58% побрз од MacBook Air

Читај повеќе

Кина ќе претвора кујнски отпад во гориво за бродови

Читај повеќе

Како воздушните турбуленции создаваат опасност на небото?

Читај повеќе
  • play_arrow

Игрицата The Precinct е како GTA, но играчите имаат улога на полицајци

Читај повеќе