На 16,3% од половните автомобили им е враќана километражата

Купувањето половно возило носи свои ризици, а меѓу нив, најчести се можни штети од минатото и враќањето на километражата.

Километражата на автомобилот е веројатно првото нешто што купувачите го забележуваат кога бараат користено возило. Вкупната километража може да биде општ показател за истрошеноста на автомобилот, но со внимателно одржување, тоа не е ни приближно најголемиот проблем. Имено, отстранувањето на километражата може да биде многу поголем проблем бидејќи често доаѓа заедно со полоша состојба на автомобилот.

Логично, постарите автомобили имаат поголема километража и често доаѓаат со изменети километража и скриени оштетувања, што е вообичаена практика кај измамниците кои сакаат да продаваат користени автомобили за повисока цена.

За да добијат најверодостојни информации, carVerticaal анализираа повеќе од 2 милиони извештаи за вертикална историја на автомобили во 13 европски земји - Чешка, Естонија, Шпанија, Франција, Велика Британија, Хрватска, Унгарија, Италија, Литванија, Латвија, Полска, Романија и Србија - споредувајќи како километражата на автомобилот зависи од видот на трансакцијата со автомобил (увезена наспроти локална).

Од сите анализирани извештаи за историјата на возилото, приближно 65% се вклучени увезени автомобили, додека останатите се возила купени локално во одредени земји. Севкупно, беше откриено дека 13,8% од сите испитани автомобили имаат записи што укажуваат на враќање на километражата.

Очекувано, оваа измамничка практика е почеста кај увезените автомобили, кои имаат 1,8 пати поголема веројатност да имаат манипулирани километража. 16,3% од проверените увезени возила имале враќана километража, додека кај локалните сопственици на автомобили процентот е помал и изнесува 9,1%.

Големи разлики меѓу земјите

Како што се испоставува, сите анализирани земји се соочуваат со поголеми проблеми со увезените возила, додека манипулацијата на километражата се случува поретко кај локалните автомобили. Сепак, постојат значителни разлики.

На пример, во Чешка, манипулацијата на километражата е речиси двапати почеста кај увезените возила. Од сите автомобили проверени на carVertical во оваа земја, откриено е дека 13,6% имаат манипулирани отчитувања на километражата, додека уделот на локални автомобили со враќана километражаа е 7,1%.

Слично на тоа, увезените автомобили со враќана километража се 2,3 пати позастапени во Полска и Велика Британија.

Најзначајната разлика (2,9 пати) помеѓу увезените и локалните возила со враќана километража се појавува во Франција и Италија, каде што од сите увезени автомобили, 10,4% (ФР) и 15,4% (ИТ) имаат враќање на километражата. Во меѓувреме, „само“ 3,7% од локалните возила проверени во Франција и 5,3% од автомобилите анализирани во Италија биле со враќана километража.

На другиот крај на скалата, разликата во распространетоста на манипулирани автомобили помеѓу локални и увезени возила е многу помалку забележлива во Централна и Југоисточна Европа. Србија (1,2 пати), Романија (1,2 пати), Хрватска (1,3 пати) и Чешка (1,9 пати) имаат сличен процент на локални и увезени вакви автомобили.

Источна Европа се соочува со најголемите проблеми

Летонија (21,8%), Романија (17,9%), Естонија (16,5%) и Литванија (16,5%) „водат“ во пакетот со најголем број вкупни тактирани автомобили. Во меѓувреме, Велика Британија (7,6%), Франција (8%), Италија (8%) и Шпанија (8,3%) имаат најмал процент на локални и увезени возила со манипулирани отчитувања на километражата.

Кога се споредува вкупниот број на автомобили ссо враќана километража во западноевропските земји, може да се види дека обемот на проблемот во секоја земја е доста сличен. Процентот на вкупни вакви возила варира од 7,6% до 8,3% во земјите со најдобри резултати (најмал број на автомобили со враќана километража).

Резултатите од првите четири источноевропски земји со најмногу вакви автомобили се движат од 16,5% до 21,8% - речиси трипати повеќе од најдобриот резултат меѓу западноевропските земји.

Удел на увезени наспроти локални возила во одредени земји

На пример, од сите проверени возила во Велика Британија, огромни 94,3% биле локални (поради разликите во насоката на сообраќајот). Слична е ситуацијата и во Италија, со 73,6% локални автомобили и 26,4% увезени. 15,4% од увезените автомобили проверени во Италија имале манипулирани километража, додека процентот на локални автомобили со такт е речиси три пати помал – 5,3%.

Повеќето земји од Централна/Источна Европа имаат значително поголем број на увезени автомобили, што претставува многу поголем процент на автомобили со враќана километража во целина.

Генерално, земјите што ги провери carVertical имаат повеќе увезени автомобили (приближно 65%), што ја покажува распространетоста на прекуграничната трговија во Европа.

реклама

Нови шокантни детали од Ковачки: Безбеден град го лоцирал возилото со кое била киднапирана Вања во Маџари и кај хотелот Палас

Read more

Потпишан најголемиот договор во историјата на американскиот спорт

Read more

Најопасниот хотел во светот: Среде море, опкружен со ајкули

Read more

Путин: Западот никогаш нема да успее да ја ослаби и уништи Русија

Read more

Авто новости

Се гради друмско чудовиште побрзо од модерната Формула 1

Read more

Porsche наводно тестира хибриден V4 на моделот 911

Read more

Како изгледа колекција автомобили вредна над 100 милиони долари?

Read more

Volkswagen наместо откази дели решенија за предвремена пензија

Read more
 

Автомобили

  • play_arrow
  • filter

Се гради друмско чудовиште побрзо од модерната Формула 1

Читај повеќе

Porsche наводно тестира хибриден V4 на моделот 911

Читај повеќе
  • play_arrow

Како изгледа колекција автомобили вредна над 100 милиони долари?

Читај повеќе

Volkswagen наместо откази дели решенија за предвремена пензија

Читај повеќе

Пет автомобили кои нема да ја дочекаат 2024 година

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Mercedes има ново спортско купе: Дебитираше CLE 53

Читај повеќе

Dacia Duster не се откажува од моторите со внатрешно согорување

Читај повеќе

Првиот електричен автомобил на Xiaomi влезе во производство

Читај повеќе
  • play_arrow

Жената без која Mercedes каков што го знаеме немаше да постои

Читај повеќе