На денешен ден, пред 75 години, жените во Југославија се стекнаа со право на глас

Пред точно 75 години, на 11 август 1945 година, жените во Југославија се изборија за право на глас.

Правото на глас за жените беше потврдено уште во 1941 година во документите на Врховниот штаб на народноослободителните партизански одреди на Југославија, кој во тоа време имаше контрола над териториите ослободени од нацистичката окупација.

Тоа право првпат е искористено по Втората светска војна, на изборите за Уставотворното собрание во ноември 1945 година. Во тоа време, сите мажи и жени над 18-годишна возраст во земјата гласаа за Уставотворното собрание.

По овие избори, првите на кои југословенските жени имаа право на глас, на 29 ноември 1945 година, монархијата беше укината и беше прогласена Федеративна Народна Република Југославија.

Во истата година, жените во Франција и Италија се изборија за право на глас. Жените во Швајцарија со тоа право се стекнаа во 1971, а во Лихтенштајн дури во 1984 година. Прва земја во светот во која жените остварија право на глас е Нов Зеланд, каде жените гласале уште во 1893 година.

реклама

Живот

Каде има најскапо, а каде најевтино капучино во светот?

Read more

Проститутките први на удар на засилените КОВИД мерки

Read more

Во која година од животот луѓето се најнесреќни?

Read more

Три хороскопски знаци во кои се раѓаат најголемите нарциси

Read more

Магазин

Идеја за десерт: Мафини со ореви и банана

Читај повеќе

Истражување: Витаминот Д е тајното оружје во борбата против коронавирусот

Читај повеќе
  • filter

Каде има најскапо, а каде најевтино капучино во светот?

Читај повеќе
  • filter

12 интересни факти за Холандија

Читај повеќе
  • play_arrow

Што има во внатрешноста на најстариот телефон во светот?

Читај повеќе

По учеството во Мис БумБум никој не сака да ја вработи како докторка

Читај повеќе

Проститутките први на удар на засилените КОВИД мерки

Читај повеќе

Во која година од животот луѓето се најнесреќни?

Читај повеќе

Кога мачка ќе направи селфи

Читај повеќе