Општина Аеродром почна да субвенционира купување нови велосипеди

Општина Аеродром по повод Светскиот ден на велосипедoт, објави оглас во кој ги повикува граѓаните да аплицираат за субвенции за велосипеди, а јавниот повик почна од вчера, 2 јуни, и ќе трае до 1 јули 2021 година.

Повикот ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“, а едно лице може да поднесе едно барање за добивање надоместок за еден велосипед. Секој полнолетен жител на Општина Аеродром што купил велосипед во тековната 2021 година, најдоцна до денот на траење на јавниот повик, заклучно со 1 јули, може да достави барање за поврат на средствата во износ од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари со вклучен персонален данок на доход.

„Целта на овој проект е да ги поттикнеме граѓаните што помасовно да го користат велосипедот како превозно средство, што ќе овозможи да се растовари сообраќајниот метеж, но и да се придонесе за почист воздух и поздрава животна средина“, изјави градоначалникот Златко Марин.

Потребни документи за аплицирање се:

1. Барање за надоместок (барањето може да се подигне во архивата на Општината или да се обезбеди од веб-страницата на Општината;

2. Фотокопија од лична карта или пасош како доказ за жителство во Општина Аеродром;

3. Фотокопија од трансакциска сметка на барателот;

4. Оригинална фискална сметка или фактура со извод од деловна банка, издадена во РСМ, со датум од тековната 2021 година како доказ дека е извршено купување велосипед;

5. Изјава (изјавата може да се подигне во Општина Аеродром или од веб-страницата на Општина Аеродром) со која барателот под полна материјална и кривична одговорност ќе потврди дека нема добиено субвенции од друга институција.

Документацијата се поднесува во архивата на Општина Аеродром во затворен плик со намена за „Јавен повик за субвенции за купување велосипеди“ со назнака НЕ ОТВОРАЈ.

реклама

Русија го враќа ударот: Ќе носи војска на Куба и во Латинска Америка

Read more

Најпривлечната фудбалерка во светот ја потврди врската со Даглас Луис

Read more

Пукање во Украина: Војник со „калашников“ уби 5 чувари во воена фабрика

Read more

Најочигледниот знак дека ви треба повеќе витамин Д

Read more

Македонија

Османи: Како членка на НАТО се подготвуваме за сите ризици по заедничката безбедност

Read more

КОВИД биланс: 1.861 нов случај, најмладиот починат пациент е 22-годишен

Read more

Објавена мапа за развој на велосипедска стратегија, Македонија нема никаква

Read more

Нуредини: Потрошувачката на кеси намалена до 10 пати

Read more
 

Вести

Османи: Како членка на НАТО се подготвуваме за сите ризици по заедничката безбедност

Читај повеќе

Комерцијалните дронови забранети во ОАЕ бидејќи стануваат „машини за убивање“

Читај повеќе

КОВИД биланс: 1.861 нов случај, најмладиот починат пациент е 22-годишен

Читај повеќе

Што е SWIFT и зошто може да биде оружјето од кое Русија најмногу се плаши?

Читај повеќе

Нова корона мапа на ЕУ: Наскоро сѐ ќе биде темноцрвено?

Читај повеќе

Цените на нафтата „беснеат“ поради украинската криза

Читај повеќе

Објавена мапа за развој на велосипедска стратегија, Македонија нема никаква

Читај повеќе

Нуредини: Потрошувачката на кеси намалена до 10 пати

Читај повеќе

Италија од февруари ги олеснува мерките за сите патници од ЕУ

Читај повеќе