Општина Центар ја урна дивоградбата на Пластичарска улица

Општина Центар рано утринава ја урна дивоградбата помеѓу улиците “Самоилова“ и “Никола Карев“.

Со асистенција на МВР, градежна фирма избрана на тендер го изврши решението донесено од страна на овластен градежен инспектор на општината за отстранување на дива градба.

Ниту утрово на местото на дивоградбата не се појави инвеститорот на објектот, кој сè уште е непознат. Претходно, кога објектот беше во фаза на ископ, овластен инспектор донесе решение за враќање во првобитна состојба. Тогаш решението никој не го прими, а непознатиот инвеститор без одобрение продолжи со градбата.

Дека се работи за дивоградба, констатираа заеднички на увид инспекторот на општина Центар, заедно со градежен инспектор од Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам. Неколкупати на објектот беше оставана покана инвеститорот да дојде во општина Центар, но на ова никој не се одговори.

Дивото градилиште два пати беше затворано со цел да се постапи по решението за отстранување на градбата. Градоначалникот на општина Центар ги потпиша документите и барањето до МВР за да може да се започне со постапката за извршување. По добиената согласност од МВР, рано утринава се пристапи кон уривање на објектот.

„Центар внимателно ќе ја следи состојбата на терен и нема да дозволи дивоградби на територија на општината“, се вели во соопштението.

реклама

Македонија

Заев го прифати барањето за разрешување на директорката Лидија Димова

Read more

Филипче: Болничките капацитети се исполнуваат, примени пациенти и во модуларната болница

Read more

Нови 408 случаи на COVID-19, оздравени 280, починати четири лица

Read more

Филипче: Мерките за заштита од COVID-19 кои се во Собранието итно да се донесат

Read more

Вести

Заев го прифати барањето за разрешување на директорката Лидија Димова

Читај повеќе

Владата ги прифати препораките за ограничена работа на угостителските објекти

Читај повеќе

Филипче: Болничките капацитети се исполнуваат, примени пациенти и во модуларната болница

Читај повеќе

Дневен преглед на состојбата со COVID-19 во светот

Читај повеќе

Нови 408 случаи на COVID-19, оздравени 280, починати четири лица

Читај повеќе

Најдено починато лице во Затвор Скопје

Читај повеќе

Филипче: Мерките за заштита од COVID-19 кои се во Собранието итно да се донесат

Читај повеќе

Преку партнерството на Httpool со Spotify, брендовите ќе можат да им се обратат на љубителите на музиката

Читај повеќе

Физичка пресметка помеѓу кичевци, eдниот заврши во Ургентен

Читај повеќе