Откриена најголемата црна дупка досега

Тим научници од Институтот Макс Планк во центарот на галаксијата Holm 15A ја пронајде досега најголемата црна дупка.

Оддалечена 700 милиони светлосни години оваа црна дупка е двојно поголема од претходната. Има 40 милијарди пати поголема маса од Сонцето и 10.000 пати поголема маса од црната дупка во срцето на Млечниот Пат.

Тимот астрономи ја забележа црната дупка со употреба на телескоп, а податоците од опсерваторијата во Чиле им помогна детално да ја мапираат структурата на црната дупка Holm 15A и да извршат симулации за да ја објаснат формацијата на галаксиите и нивниот центар.

Црната дупка е толку можна и голема така што веќе ги проголтала најблиските ѕвезди или ги отфрлила кон работ на галаксијата.

реклама

Се влошува состојбата со COVID-19, можни нови рестриктивни мерки

Read more

Кејот на Вардар имал калдрма...

Read more

Научниците шокирани: Една болест води кон имунитет на COVID-19

Read more

Дали сте слушнале за правилото од „шест минути“ во сексот?

Read more

Наука

Што би се случило доколку Сонцето би било помало од Земјата?

Read more

Научниците шокирани: Една болест води кон имунитет на COVID-19

Read more

Колку брзо луѓето еволуираат?

Read more

Барајќи лек за коронавирусот, најдоа потенцијална терапија за канцер

Read more

Гик

  • filter

Apple ја отвори првата продавница што плови на вода

Читај повеќе

Јапонската компанија Fujifilm има лек со кој се крати лекувањето од COVID-19

Читај повеќе
  • play_arrow

Што би се случило доколку Сонцето би било помало од Земјата?

Читај повеќе

Метеоролозите останаа без имиња за бурите

Читај повеќе

Научниците шокирани: Една болест води кон имунитет на COVID-19

Читај повеќе
  • play_arrow

Колку брзо луѓето еволуираат?

Читај повеќе
  • filter

Познат датумот кога ќе биде претставен долгоочекуваниот OnePlus 8T

Читај повеќе
  • play_arrow

Како да ги „замаглите“ лицата во видеата на YouTube?

Читај повеќе

Барајќи лек за коронавирусот, најдоа потенцијална терапија за канцер

Читај повеќе