Протокол за работни места: Редовно миење и дезинфицирање и физичко растојание меѓу вработените

Редовно и темелно миење на рацете, поставување средства за дезинфекција на истакнати места во работната средина, носење заштитни маски, држење дистанца од најмалку еден метар, избегнување на директен физички контакт со други лица како прегрнување, допирање и ракување, организирање на работата во смени или на далечина доколку е тоа возможно, се дел од препораките што ги содржи Протоколот за превентивни мерки на работните места што Владата го усвои на 60-тата седница.

Препорака е рацете да се мијат со сапун или со средство за дезинфекција пред отпочнување со работа, пред јадење и по контакт со колеги и клиенти или по контакт со потенцијално загадени предмети како што се ракавици, облека, маски, користени хартиени марамчиња, отпад…Редовно да се чистат работните површини особено оние кои често се допираат како рачки на врати и прозорци и прекинувачи за светла. На работното место треба да има доволно заштитни маски за лице и хартиени марамчиња, како и канти за отпадоци со капаци за хигиенско одлагање на отпадот.

На видно место треба да се истакне промотивен материјал за носење заштитна маска и упатство како правилно се користи, а доколку некој од вработените е болен или не се чувствува добро не треба да доаѓа на работа. Доколку пак некој вработен не се чувствува добро додека е на работа, треба да му се обезбеди медицинска маска за да може безбедно да се врати дома.

– Сите работници сами да го следат своето здравје и редовно да ја мерат телесната температура. Мерењето на температурата на работното место треба да се разгледа како опција само во контекст на комбинација на мерки за превенција и контрола на COVID-19 на работното место и заедно со комуникација за ризикот. Треба да се почитуваат стандардни оперативни процедури за управување со лице кое ќе се разболи на работното место, а постојат сомневања дека има COVID-19, вклучително и сместување на лицето во просторија за изолација, ограничување на бројот на лица кои имаат контакт со него, употреба на лична заштитна опрема и последователно чистење и дезинфекција, се наведува во Протоколот.

Луѓето кои биле во близок контакт на работното место со лице со лабораториски потврден COVID-19 по направената проценка од страна на локалниот епидемиолог треба да бидат ставени во домашна изолација, во период од 14 дена од последниот контакт со тоа лице.

Препорака е да се намали и густината на луѓето во објектот, односно да има физичко растојание од најмалку еден метар меѓу работните позиции и во заедничкиот простор, како што се влезови или излези, лифтови и кантини и да се намали потребата од состаноци и настани кои вклучуваат близок контакт меѓу вработените, односно да се користат телеконференциите.

Во Протоколот се препорачува да се намалат и одложат патувањата поврзани со работата во региони каде има трансмисија и зголемен број на лица со COVID-19, а доколку се неопходни, да се обезбедат дезифициенси за раце за работниците кои мора да патуваат, а по враќањето да се следи здравствената состојба и можната појава на симптоми во текот на 14 дена.

Во работните средини треба да се обезбедат промотивни материјали како постери, видеа или електронски табли на кои ќе се прикажуваат покари за зголемување на свеста за вирусот и редовно да се информира епидемиолошката служба од регионалниот Центар за јавно здравје при појава на ризикот од COVID-19. 

реклама

Во карантин македонски државјани кои дошле од Авганистан, дел од нив позитивни на COVID-19

Read more

Порнографски видеа и фотографии со девојки и жени од Гевгелија препраќани на социјалните мрежи

Read more

Автомобил удри и тешко повреди петгодишно дете

Read more

Српски туристи избркани од грчкиот остров Евија

Read more

Македонија

Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк

Read more

Потврдени 136 нови случаи, 6 лица починаа од COVID-19

Read more

Лукаревска: Покажавме одговорност, ги вративме слободата и европскиот пат

Read more

Мисајловски од Куманово: Обнова насекаде и за сите

Read more

Вести

Завршува изборната кампања, од полноќ почнува изборниот молк

Читај повеќе

Потврдени 136 нови случаи, 6 лица починаа од COVID-19

Читај повеќе

Лукаревска: Покажавме одговорност, ги вративме слободата и европскиот пат

Читај повеќе

Мисајловски од Куманово: Обнова насекаде и за сите

Читај повеќе

Ѓукановиќ: Односите со Белград не се добри

Читај повеќе

Трамп првпат се појави во јавност со заштитна маска

Читај повеќе

Во Мексико повеќе од 6.000 новозаразени со коронавирус

Читај повеќе

Утре без струја делови од Скопје

Читај повеќе

Мицковски до граѓаните: Вашиот глас ги менува работите

Читај повеќе