Здравје

Симптоми кои откриваат недостаток на железо во организмот

7. март 2018 - 10:05 | М.Д.

Од сите минерали на луѓето најчесто и недостига железо, но симптомите се такви што не се забележуваат или едноставно не им се придава значење. Сепак, проблемот со недостаток на железо се решава многу лесно.

Недостатокот на железо предизвикува слабокрвност, телото не произведува доволно хемоглобин кој е еден од најважните протеини во нашето тело, а е одоговорен и за пренос на кислород до црвените крвни зрнца.

Ако се соочувате со подолу наведените симптоми, тогаш веројатно е време да посетите доктор и да ја проверите својата крвна слика.

Симптоми за недостаток на железо во крвта се:

Бледа боја на кожата

Вртоглавица

Поспаност

Слабост

Замор

Губење на апетит

Брзо отчукување на срцето

Немојте да потцените ниту еден од овие симптоми. Исто така, анемијата може да биде причина за сексуална дисфункција, главоболка, нервоза, заборавност, недостаток на концентрација и лоши работни активности.

Без разлика на тоа дали нашето тело страда од слабокрвност или не, важно е секојдневно да се консумира храна богата со железо.

Дневно се препорачува од 10 до 15 милиграми железо, па треба да се знае дека цвеклото, црвеното месо и виното се некои од видовите храна кои се богати со овој минерал.

Исто така, покрај железо, важно е да се внесува и витамин Ц, кој ја подобрува неговата апсорпција во телото.

За жал, некогаш ниту со правилна исхрана не успеваме да ги задоволиме потребните количини на железо во телото, па мораме да посегнуваме по додатоци во исхраната кои содржат железо.

Коментирај