Стресот може да има позитивно влијание врз нашето здравје

Стресот стана најголемата болест во 21. век затоа што предизвикува сериозни проблеми на менталното здравје.

Но, стресот може да има и неколку придобвки за вашето здравје.

Психолозите сакаат да ни укажат на тоа дека некој вид на стрес може да биде добар, здрав и продуктивен.

Овој вид е познат како eustress и без него, нашиот живот може да биде здодевен и бесмислен.

„Постои перцепција дека стресот секогаш е лош за здравјето на мозокот, но тоа не е точно. Вашиот стрес е клучен за вашиот опстанок: го подобрува начинот на кој работите, важен е за иднината и ве подготвува да се прилагодите за предизвиците кои се пред вас, вели невропсихологот од Универзитетот во Калифорнија“, Даниела Кауфер.

„Стресот на некој начин е адреналин кој ги мотивира луѓето“, наведува таа.

Кауфер пронашла физиолошки докази за моќта на позитивниот стрес. 

Во експериментот кој го спровела таа, невроните се активираат селективно и помагаат во подготовката за следната стресна ситуација. Значи, во тој момент сте подобро подготвени доколку некогаш повторно ќе се најдете во стресна ситуација.

Стресот е врзан за индивидуалноста

Доколку личноста процени дека финансиската криза е добра можност за нов почеток или нов бизнис, тогаш ваквиот стрес може да биде позитивен. Позитивниот стрес ќе ве мотивира да работите под притисок и да успеете во намерата.

Искуството е важно

Луѓето коишто претрпуваат позитивен стрес во текот на нивниот живот развиваат внатрешни одбранбени механизми, способност и начин да се ослободат од стресот. Кога ќе се најдат во стресна ситуација, ги активираат тие механизми и благодарение на поранешното искуство имаат доверба во себе дека ќе се справат со ситуацијата во којашто се нашле.

реклама

Излекуваните од COVID-19 може да имаат трајни оштетувања на мозокот

Read more

Трите најмрзливи хороскопски знаци

Read more

Дали сте доволно фит за ФБИ? Овој тест ќе ви го даде одговорот

Read more

Белград ќе оди под карантин, 272 заболени во еден ден во Србија

Read more

Здравје

Зошто е важен витаминот К за вашиот организам?

Read more

Калинка - суперовошје кое го успорува стареењето на кожата

Read more

Излекуваните од COVID-19 може да имаат трајни оштетувања на мозокот

Read more

Знаци кои покажуваат дека не пиете доволно вода

Read more

Магазин

Зошто е важен витаминот К за вашиот организам?

Читај повеќе

Трите најмрзливи хороскопски знаци

Читај повеќе
  • filter

Мисисипи ќе го менува знамето поради поврзаност со ропство

Читај повеќе

Историски ден во Црна Гора: Изгласан закон за истополово партнерство

Читај повеќе

Дали сте доволно фит за ФБИ? Овој тест ќе ви го даде одговорот

Читај повеќе
  • play_arrow

Без шеќер, без млеко: Разладете се со овошно сорбе

Читај повеќе

Болка и непријатност за време на секс – кои се најчестите причини?

Читај повеќе

Калинка - суперовошје кое го успорува стареењето на кожата

Читај повеќе
  • play_arrow

Три чекори до послаби и затегнати нозе

Читај повеќе