Чек дис аут

Во Јапонија почна контроверзниот лов на делфини

2. септември 2019 - 12:15 | М.С.

Во Јапонија, во градот Таиџи, почна годишното ловење на делфини, во тек на кое животните ги намамуваат во залив и некои ги убиваат во плитките води, а други ги бираат за продажба за аквариуми.

Овој лов е критикуван со децении наназад, особено со појавата на документарецот „The cove“. Невладината организација „Dolphin project“ соопшти дека денеска се убиени пет делфини. 

Бројни невладини организации велат дека ловот на делфини е сурова акција.

Делфините можат да издржат надвор од вода само 30 минути.

 

 

Се очекува дека сезоната на лов на делфини ќе трае околу 6 месеци. Инаку, Јапонија уште во минатото е мета на напади заради ловот на китови.

Коментирај