Жена од бакарното време преживеала две операции на главата пред 4.500 години

Пред илјадници години, една жена направила две операции на главата и ги преживеала двата зафата, открива нејзиниот череп.

Научниците од Шпанија дошле до откритието откако ги анализирале остатоците од скелетот на жената, кои биле ископани на гробно место од бакарното време познато како Камино дел Молино, кое се наоѓа во Каравака де ла Крус во Југоисточна Шпанија, според студијата објавена во декемвриското издание на International Journal of Paleopathology.

Жената, која имала меѓу 35 и 45 години кога починала, била една од 1.348-те луѓе пронајдени на гробното место, кое било користено од 2566 до 2239 година пред новата ера. Меѓутоа, за разлика од другите скелети, нејзиниот череп покажал докази за серија трепанации, кои се хируршки процедури кои вклучуваат дупчење или стругање дупки низ черепот за да се изложи дура матер, најоддалечениот слој на ткиво што го опкружува мозокот и 'рбетниот мозок, како форма на медицински третман.

Понатамошното испитување открило две преклопувачки дупки помеѓу слепоочницата и горниот дел од увото. Едниот отвор бил со димензии 53 x 31 милиметри, додека другиот бил помал, со димензии 32 x 12 мм.

Врз основа на неколку фактори, истражувачите не мислат дека отворите биле предизвикани од повреда. На пример, немало фрактури што зрачеле од лезиите, а секоја дупка содржела добро дефинирани рабови. Тие заклучиле дека дупките се остатоци од две одделни операции.

„Идентификувавме две различни дупки, кои произлегуваат од две различни интервенции“, изјави за Live Science водачот на студијата Сониа Диас-Наваро, постдокторски соработник на Катедрата за праисторија при Универзитетот во Ваљадолид.

Врз основа на дупките, заедно со „косата ориентација на ѕидовите на дупките“, истражувачите утврдиле дека трепанациите се направени со помош на „техника на стружење“.

„Тоа вклучува триење на камени инструменти со груба површина на сводот на черепот, постепено нагризувајќи го по сите негови рабови за да се создаде дупка. За да се изврши оваа операција, засегнатото лице веројатно морало да биде цврсто имобилизирано од другите членови на заедницата или претходно да се лекува со психоактивна супстанца која би ја ублажила болката или би го онесвестила“, изјави Диас-Наваро.

Неверојатно, се чини дека жената ги преживеала двете операции, а доказ за тоа е заздравената коска во нејзиниот череп. Истражувачите мислат дека таа живеела неколку месеци по втората операција.

Документирањето на праисториските хируршки процедури е „ретка појава“, особено во оваа област на главата, позната како темпорален регион, рече Диас-Наваро. На Пиринејскиот Полуостров почесто било трепанациите да се изведуваат во фронталниот и париеталниот (горниот) дел на черепот.

За жал, истражувачите не се сигурни зошто жената на воопшто имала операција. Иако нејзиниот скелет покажал залечени фрактури на ребрата и нешто забен кариес, болестите веројатно не биле поврзани.

„Високата преваленца на трауматски повреди документирани во скелетите од Камино дел Молино нè наведува да не ја отфрлиме можноста дека операцијата била извршена како резултат на траума“, рече таа. 
Операцијата можела да ги елиминира сите траги од модринки или исеченици, а оштетените фрагменти од коски можеби биле отстранети за време на постапката.

реклама

Голем месечен хороскоп за декември 2023

Read more

Ибра: Имам толку многу пари, а брат ми не успеав да го спасам

Read more

Зошто треба да јадете кисела зелка цела зима?

Read more

Откриено дека црната дупка во центарот на Млечниот Пат ги искривува времето и просторот

Read more

Вести

WhatsApp додаде опција за таен код за криење разговори

Read more

Италијанци ќе го градат модулот за живеење на Месечината

Read more

Virgin Atlantic направи историски лет меѓу Лондон и Њујорк користејќи одржливо авионско гориво

Read more

Со нас се од самиот почеток: Вошките и нивната улога во проучувањето на миграциите на луѓето

Read more
 

Гик

WhatsApp додаде опција за таен код за криење разговори

Читај повеќе

Италијанци ќе го градат модулот за живеење на Месечината

Читај повеќе

Апликацијата Google Messages достигна милијарда корисници, доби 7 новитети

Читај повеќе
  • filter

Virgin Atlantic направи историски лет меѓу Лондон и Њујорк користејќи одржливо авионско гориво

Читај повеќе

Со нас се од самиот почеток: Вошките и нивната улога во проучувањето на миграциите на луѓето

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Кина: Најдовме геометриски форми под површината на Марс

Читај повеќе
  • filter

Европски божикни базари со најдолга и најинтересна традиција

Читај повеќе

Новооткриени сидра на брегот на Сицилија даваат нов увид во архајскиот период

Читај повеќе

Увери се во револуционерна елеганција во производството на Vivax 4K QLED Android TV

Читај повеќе