археологија

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Мотивите за промена на обликот на черепот се разликувале во различни историски епохи.
Read more

Македонската Помпеја: Откриени агора, мермерна биста и артефакти во Стибера

Прилеп, 4 ноември 2021 (МИА) – Откриена е прва агора во голем обем во антички град во земјава, мермерна биста и мерна маса, редок наод по примерот на Помпеја во Италија.
Read more
play_arrow
filter

Најголемиот недопрен мозаик во светот изложен за јавноста во луксузен турски хотел

Мозаичните подови изобилувале во древниот Медитеран и Блискиот Исток. Во храмовите, црквите и приватните домови, мозаиците илустрирале сцени од митологијата или со геометриски мотиви.
Read more

Кембриџ и париски музеј почнаа да враќаат украдени африкански артефакти

Колеџ при Универзитетот во Кембриџ и еден париски музеј денеска вратија историски артефакти ограбени од Западна Африка за време на колонијалниот период, со што направија преседан што ќе изврши притисок врз другите институции исто така да п
Read more
play_arrow
filter

Во Турција откриен најстариот мозаик во светот

Најстариот мозаик во светот, создаден пред 3.500 години, е откриен во централната турска провинција Јозгат.
Read more

Локалитетот Стамер прогласен за природна реткост

Со денешната промоција и презентација на природните вредности на уредениот палеонтолошки локалитет Стамер, во Општина Делчево, каде се пронајдени фосилни остатоци стари милиони години, беше обележано неговото прогласување за природна ретко
Read more
filter

Заборавени цивилизации: Градот каде во куќите се влегувало од покривите

Чаталхојук често се нарекува најстариот град во светот. Заштитен е од УНЕСКО од јули 2012 година и се наоѓа во јужниот дел на Анадолија во денешната провинција Коња.
Read more

Научници открија како Маите и Ацтеките го вршеле обредот на вадење срце

Резултатите од деталното проучување на контроверзните ритуали карактеристини за народите од предколумбиската Централна Америка, за време на кои свештениците го ваделе срцето од телото на жртвата, покажуваат дека тоа се правело на три разли
Read more

Древна Асирија: 12 факти кои треба да се знаат

Месопотамија често се нарекува лулка на цивилизацијата, а нејзините држави, како Асирското Царство, се секогаш интересни за истражувачите.
Read more

Зошто не се распаѓа? Тајната на отпорноста на Стоунхенџ

Иако илјадници години се изложени на атмосферски услови, масивните камења на Стоунхенџ не се распаѓаат. Научниците конечно можат да објаснат зошто.
Read more
filter

Забранети места: 9 локации кои никогаш нема да ги посетите

Ова се мавзолеи и библиотеки каде веројатно никогаш нема да можете да ѕирнете, острови на кои нема да смеете да стапнете, но и необична норвешка „банка“ во која никогаш нема да дознаете што се чува.
Read more
filter

Анкор Ват: 9 работи кои не ги знаете за најголемиот храм во светот

Преминувајќи од прв храм на хиндуистичката религија до будистичко светилиште, Анкор Ват станал една од најпосетуваните верски градби во светот и воедно највеличествен храм ширум планетава.
Read more
реклама
Шакира најпопуларна на YouTube во 2017 година

Шакира најпопуларна на YouTube во 2017 година

Read more
Ал Пачино и 7 нови холивудски ѕвезди се приклучија на новиот филм на Тарантино

Ал Пачино и 7 нови холивудски ѕвезди се приклучија на новиот филм на Тарантино

Read more
Audi: Ќе покажеме како ќе изгледа автомобил без управувач

Audi: Ќе покажеме како ќе изгледа автомобил без управувач

Read more
Две награди за „Кривогаштани промет“

Две награди за „Кривогаштани промет“

Read more