Нови откритија за мистериозниот натпис на бронзена рака стара 2.000 години

Археолозите пронајдоа интригантен предмет во северна Шпанија во 2021 година - бронзена рака од железното време, стара околу 2.000 години, со четири реда чудни симболи.

Според новите истражувања, овој древен епиграф е поврзан со древните палеохиспански јазици и можеби припаѓал на јазичната линија која подоцна се развила во денешниот баскиски јазик.

Во времето кога била изработена раката, областа била населена со народот Васкон, за кој се претпоставувало дека не развиле пишување. Оваа рака покажува дека тоа веројатно не е така.

„Деталната лингвистичка анализа покажува дека овие знаци претставуваат графички потсистем на палео-хиспанскиот кој ги споделува своите корени со современиот баскиски јазик и го претставува првиот пример на васконската епиграфија“, велат истражувачите.

Ја обесувале раката на влезот, за среќа

Ориентацијата на натписот, малата дупка на врвот и местото каде што е откриена раката укажуваат на тоа дека древните Васкони ја обесувале на влезот на градба за живеење. Симболите се врежани со помош на техниката зграфито, со која најпрвин се направени линии, по што се дупчат поголеми точки, пишува Science Alert.

Не е познато со каква точна алатка племето ја направило бронзената рака, но научниците веруваат дека, меѓу другото, користеле и остра железна алатка како брин. Иако не е можно да се преведе целиот текст, експертите пронајдоа интересни паралели со модерниот баскиски јазик. Една од клучните врски е првиот збор на раката, сорионеку, и баскискиот збор зориенеко, што значи среќа.

„Текстот на овој артефакт, кој е пронајден на влезот на градба за домување, веројатно симболизирал бериќетни или поволни околности. Можно е раката да има некакво ритуално или културно значење“, наведуваат научниците.

Раката од Ирулеги

Имено, неколку артефакти од железното време се откриени во Васкони и Пиринејски регион, на кои се гледа задниот дел на отворена десна рака. Научниците наведуваат дека варијациите во големината на буквите и некои недоследности во нивното гравирање укажуваат на прилично невнимателен и непланиран пристап кон пишувањето.

Експертите сега продолжуваат да ја анализираат таканаречената Ирулегиска рака, именувана по местото каде што е пронајдена, со цел да научат што повеќе за развојот на пишаниот јазик пред доаѓањето на Римјаните.

„Овој натпис покажува дека Васконите го знаеле пишаниот збор, барем до одреден степен“, пишуваат експертите.

Истражувањето A Vasconic inscription on a bronze hand: writing and rituality in the Iron Age Irulegi settlement in the Ebro Valley е објавено во списанието Antiquity.

Тагови
реклама

Топ 5 најдолговечни животни - некои живеат и илјадници години

Read more

Зошто никогаш не треба да користите мобилен телефон додека сте во тоалет?

Read more

Колку често мажите и жените помислуваат на секс?

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наука

Најсилната соларна бура во историјата беше поголема отколку што мислевме

Read more

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Read more

Имаме само уште две години да ја спасиме планетата Земја

Read more

Voyager 1 е надвор од Сончевиот Систем, со месеци испраќа чудни податоци

Read more
 

Гик

Како да ја промените вашата Gmail адреса без да креирате нова сметка?

Читај повеќе
  • filter

8 фасцинантни факти за октоподите

Читај повеќе
  • play_arrow

Со 11.100 км/ч за 1 час низ половина свет: Тестот беше успешен, доаѓа ракетен авион?

Читај повеќе

Најсилната соларна бура во историјата беше поголема отколку што мислевме

Читај повеќе
  • filter

Топ 5 најдолговечни животни - некои живеат и илјадници години

Читај повеќе

WhatsApp добива AI chatbot

Читај повеќе

Apple ќе овозможи поправка на iPhone со користење на користени делови

Читај повеќе

Starlink ќе обезбеди брз интернет на првата приватна вселенска станица

Читај повеќе
  • play_arrow

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Читај повеќе