Во Египет откриен најстариот поплочен пат во светот, се знае и за што се користел

Во 1994 година, геолозите мапирајќи ги древните египетски каменоломи идентификуваа 12-километарски дел од варовнички и песочнични плочи што водат од еден каменолом за базалт до езерото Моерис.

Користејќи керамика пронајдена на локалитетот, најверојатно оставена од работници во каменолом, и древен работен логор, истражувачите успеале да го одредат откритието од околу 2600 до 2200 година п.н.е., што го прави најстариот познат поплочен пат во светот.

Патот се користел за транспорт на вулкански базалтен камен од каменоломите до езерото Моерис, древно езеро кое во тоа време сезонски било поврзано со Нил, што овозможувало каменот да се транспортира со брод до Гиза. Базалтот се користел за поплочување на посмртните храмови на таа локација, како и за правење кралски саркофази.

Поместувањето на овие карпи барало пат направен од варовник и песочник. Египтолозите во тоа време сугерираа дека карпите биле преместувани на санки, можеби на врвот на трупците поставени покрај самиот пат, имајќи предвид дека плочите не покажуваат знаци на жлебови или истрошеност од контакт со санки.

Овој пат, покрај тоа што е најстариот поплочен пат во светот стар околу 5.000 години, е единствениот пат за кој знаеме дека бил изграден од древните Египќани. Не е многу добро изграден пат, при што работниците веројатно користеле какви било камења што биле при рака за поставување. Во некои области, се обидуваа да направат камењата да се вклопат уредно, додека во други ги поставувале многу послучајно.

„Патот веројатно не може да се стави во ист ранг со пирамидите како инженерски подвиг, но тоа е големо инженерско достигнување. Не само што патот е порано отколку што мислевме дека е возможен, не ни помислувавме дека тие градиле патишта“, рвели ече геологот Џејмс Харел од Универзитетот во Толедо за откритието во тоа време, според LA Times.

Во светот има постари патишта, но ниту еден од нив не е поплочен. Слатката патека (Sweet Track), дрвена патека од многу раниот неолит во Сомерсет, Англија, е датирана во 3806 п.н.е. користејќи дендрохронологија или датирање со помош на години на дрвото, пишува Iflscience.com.

реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Вести

Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Read more

Facebook Messenger конечно доби 4 нови функции кои долго ги чекавме

Read more

Како се одредува кога Рамазан почнува и завршува?

Read more

Како изгледаше вчерашното целосно помрачување на Сонцето?

Read more
 

Гик

Apple ќе овозможи поправка на iPhone со користење на користени делови

Читај повеќе

Starlink ќе обезбеди брз интернет на првата приватна вселенска станица

Читај повеќе
  • play_arrow

Месечината се превртела одвнатре нанадвор пред милијарди години

Читај повеќе

Имаме само уште две години да ја спасиме планетата Земја

Читај повеќе

Лудиот германски проект за затворање на Медитеранот и делумно намалување на водата

Читај повеќе
  • filter

HMD ги претстави Nokia мобилните 6310, 5310 и 230

Читај повеќе

Facebook Messenger конечно доби 4 нови функции кои долго ги чекавме

Читај повеќе
  • filter

Motorola ги откри спецификациите на смартфонот Moto G64 5G

Читај повеќе

Voyager 1 е надвор од Сончевиот Систем, со месеци испраќа чудни податоци

Читај повеќе