Зошто е добро за првпат да родите по 30-тата година?

Помислата дека ви отчукува биолошкиот часовник може да биде застрашувачка. Сепак, раѓањето дете подоцна во животот е добро и за мајката и за бебето.

Без разлика зошто сте одлучиле да не родите дете во вашите 20-ти, 30-тите, па и 40-тите не се „страшна возраст“ за раѓање, особено не денес, со напредокот на медицината.

Да, точно е дека со текот на годините се намалува бројот на јајце-клетки кај жените, како и дека првата бременост по 35-тата година може да биде поризична, но сѐ повеќе истражувања откриваат дека раѓањето дете подоцна во животот може да има изненадувачки предности.

Ова се неколку од нив:

Психички сте посилни

Истражувањата покажале дека раѓањето дете подоцна во животот прионесува да бидете психички посилни. Тоа може да значи дека ќе имате пониско ниво на стрес бидејќи веќе имате стекнато некакво животно искуство и сте поминале низ најмалку еден голем стресен настан.

Едно истражување покажа дека мајките кои го родиле првото дете по 30-тата година биле подобри во решавањето проблеми од своите врснички кои станале мајки порано.

Емоционално подготвени

Чувството на зрелост расте заедно со годините. Истражувањата покажуваат дека зрелоста на индивидуите игра огромна улога во нивната зрелост како родители.

Холандски истражувачи го анализираа психосоцијалниот развој на две групи деца на возрасти од 7, 11 и 15 години. Во едната група мајките го родиле првото дете над 31 година, а во втората порано. Постарите мајки поретко им викале на децата, помалку пцуеле и поретко телесно ги казнувале своите деца.

Општо земено, децата на постари мајки имале подобро однесување, биле посоцијализирани и емотивно постабилни до 13-тата година од животот, односно до влегувањето во пубертет.

Децата се пообразовани

Колку подолго чекате да родите дете, толку е поголема веројатноста дека вашето дете повеќе ќе ги разбира напредните нивоа на технологија.

Децата на постари родители имаат корист од образовниот, технолошкиот и социјалниот напредок што го оствариле родителите пред да ги добијат нив.

Едно шведско истражување потврди дека децата на постари мајки имаат тенденција да бидат поздрави и пообразовани.

Долговечност

Жените кои родиле после 33-тата година од животот имаат подолг животен век, покажа едно истражување на Универзитетскиот центар во Бостон, во кое учествувале 462 жени. Овие жени доживувале старост и до 95 години, што е повеќе од нивните врснички кои првпат родиле во нивните доцни 20-ти.

Оние кои првпат родиле после 40-тата, а зачнале по природен пат, го доживеале и 100-тиот роденден за разлика од мајките кои родиле порано во младоста. Доктор Томас Перлс смета дека ова се должи на следниот факт  - кај жените кои по природен пат останале трудни во позрели години, репродуктивниот систем поспоро старее.

реклама

Во забавена снимка: Како делуваат различните маски за заштита од COVID-19?

Read more

Порнографски видеа и фотографии со девојки и жени од Гевгелија препраќани на социјалните мрежи

Read more

Како би ја опишале Македонска Пошта во една фотографија?

Read more

Дисциплинска за полицаецот кој удри граѓанин при вршење на редовна служба

Read more

Здравје

Во забавена снимка: Како делуваат различните маски за заштита од COVID-19?

Read more

Како заштитната маска да биде уште побезбедна?

Read more

Германски виролог: Ќе има и трет бран, мора да научиме да живееме со вирусот

Read more

Руската вакцина во последна фаза: Волонтерите се чувствуваат добро

Read more

Магазин

  • play_arrow

Во забавена снимка: Како делуваат различните маски за заштита од COVID-19?

Читај повеќе

Вирална дилема: Која зебра гледа во камерата?

Читај повеќе
  • play_arrow

Рецепт на денот: Хумус на турски начин

Читај повеќе
  • play_arrow

Да ти нацртам: Што значи безбедна дистанца од 2 метра?

Читај повеќе

Како би ја опишале Македонска Пошта во една фотографија?

Читај повеќе
  • play_arrow

На плажите низ Флорида шета Смртта: Само ве потсетувам на вирусот

Читај повеќе
  • filter

Среќен роденден, Никола Тесла

Читај повеќе
  • play_arrow

Како заштитната маска да биде уште побезбедна?

Читај повеќе
  • play_arrow

Германски виролог: Ќе има и трет бран, мора да научиме да живееме со вирусот

Читај повеќе