Авто новости

Зошто во некои држави се вози од левата страна на патот?

9. јануари 2017 - 16:18 | Д.П.
Само 16 проценти од државите денеска возат на левата страна, а освен тие 76 земји, сите останати возат од десната страна. 
 
 
Претпоставките се дека возењето од левата страна потекнува од времето на римската империја, кога се управувало со кочиите и кочите со левата рака за десната да биде слободна за држење на оружјето. 
 
Подоцна во 1773 година, британскиот парламент донел одлука со која возењето кочии од левата страна е правило. Но Франција по револуцијата ја фаворизирала десната страна, а една од причините за тоа е што Наполеон бил леворак, па јавал со десната рака, а мечот го држел во десната. 
 
Подоцна, навиките за јавање се пренеле и во возењето. 
 
Интересно е дека Самоа во 2009 година го префрлила возењето од десната на левата страна, бидејќи повеќето возачи имале поволни автомобили увезени од Австралија и Нов Зеланд. 
 
Во текот на 60-тите години и Британија размислувала за возење на десната страна, но властите тогаш процениле дека тоа би била прескапа промена. 
 
Loading the player...

 

Коментирај