Свет

Египет е побезбеден од САД и од Велика Британија

13. јуни 2018 - 19:23 | А.С.

Египет се рангираше на првото место на листата најбезбедна земја во Африка и е погоре на листата од Велика Британија и САД на глобално ниво, според едно најново истражување.

Во анкетата Gallup Global Law and Order што се спроведува секоја година, испитаниците биле прашани дали се чувтсвуваат безбедно кога одат пеш навечер и дали биле жртва на криминал.

Резултатите го рангираа Египет на 16-то од место од вкупно 135 земји, додека Велика Британија е на 21-во, а САД се на 35-то место.

Египет доби 88 од вкупно 100 поени во истражувањето, што значи дека е во иста категорија со земји како Данска, Словенија и Кина. Ова е подобрување од 2016 година кога имаше 82 поени.

Во истражувањето на Gallup беа анкетирани 148.000 полнолетни испитаници одд 142 земји и територии.

Прашањата опфатени во анкетата беа поврзани со локалната полиција, безбедноста ноќе, случаи на кражба и дали испитаниците или нивни блиски членови на семејството биле ограбени или нападнати во изминатите 12 месеци.

Топ 5 најбезбедни земји се:

Сингапур

Норвешка

Исланд

Финска

Узбекистан

Топ 5 најнебезбедни земји се:

Венецуела

Авганистан

Јужен Судан

Габон

Либерија.

Коментирај