Кои се последиците од ПМ честичките по човековото здравје?

Акутната состојба со загадувањето на воздухот кое е причина за  смртност на околу 3.000 лица во државата, бара одговорно однесување на секој поединечно и ефикасни активности од сите, институциите, бизнис заедницата, граѓанските асоцијации.

Научниците сѐ повеќе обрнуваат внимание на поврзаноста меѓу загаденоста на воздухот и појавата на болести на дишните патишта.

ПМ 10 се многу ситни честички со големина до десет микрометри кои содржат канцерогени метали, прав и други опасни материи. ПМ 2,5 честичките се четири пати помали од првите и како такви можат да навлезат и во крвотокот.

ПМ честичките може да навлезат длабоко во белите дробови, да го иритираат и нагризат ѕидот на алвеолата и како последица на тоа да ја нарушат функцијата на белите дробови.

Големината на овие честички всушност и ги прави толку опасни по човековото здравје.

Изложеноста на ПМ честички може да има сериозни последици за белите дробови и срцето. Повеќе истражувања покажале дека изложеноста на загаден воздух што содржи ПМ честички може да предизвика разни здравствени проблеми, меѓу кои:

 • Предвремена смрт кај луѓе кои веќе имаат некакво заболување на белите дробови или срцеето
 • Нефатален срцев удар
 • Аритмија
 • Влошување на астмата
 • Влошување на симптомите поврзани со дишните патишта, како иритација на дишните патишта, кашлање и тешкотии при дишење
 • Намалување на функцијата на белите дробови.

„Информираноста за ефектите врз здравјето предизвикани од изложување на различните загадувачки супстанции постојано се зголемува како резултат на истражувачките студии и сè поголемиот интерес и свесноста за здравствениот аспект на загадувачките супстанции во воздухот. Дури и релативно ниските концентрации на загадувачки супстанции може да предизвикаат одредени здравствени ефекти кај ранливите категории на граѓани. Според тоа, подобрениот квалитет на воздухот може да ја намали изложеноста на загадувачките супстанции во воздухот, а со тоа и негативните здравствени ефекти предизвикани од загадувачките супстанции“, стои во објавата на „Квалитет на воздух во Република Северна Македонија“ на Министерство за животна средина и просторно планирање.

реклама

Маск: Пирамидите во Египет се изградени од вонземјани

Read more

За јавните личности и приватните газиња

Read more

СЗО: Во моментов нема конечно решение за коронавирусот, а можеби нема ни да има

Read more

Задолжителен Ковид тест за тие што се враќаат во Германија

Read more

Здравје

Филипче: Лежалката на плажа лесно се заменува со болнички кревет

Read more

Истражување: Коронавирусот може да се „сокрие“ во ушите

Read more

Пет знаци дека пиете премногу вода

Read more

Неверојатната разлика меѓу носење и неносење маски

Read more

Магазин

 • filter

Туристичките места пливаат во отпад: Каде да се впери прстот?

Читај повеќе
 • play_arrow

Четири рецепти за мезиња со јајца

Читај повеќе
 • filter

Промени кои може да ги направите уште денеска за позелена иднина

Читај повеќе
 • play_arrow

Ретро разладување: Зошто треба да си купите фрижидер?

Читај повеќе
 • play_arrow

Тепачка во авион: Патници уапсени откако пијани одбивале да носат маски

Читај повеќе

Филипче: Лежалката на плажа лесно се заменува со болнички кревет

Читај повеќе

Рецепт на денот: Чизкејк во чаша

Читај повеќе

Маск: Пирамидите во Египет се изградени од вонземјани

Читај повеќе

Идеја за ручек: Пилешко во сос со печурки

Читај повеќе