Фит

Колку пати во неделата треба да вежбате?

14. ноември 2018 - 14:16 | Кајгана

Факт е дека луѓето стануваат се подебели и дека сè помалку се движат. Американскиот оддел за здравје поради ова издаде нови упатства, прв пат после десет години, кои се однесуваат на минималната препорачана физичка активност на неделно ниво.

Возрасни

На возрасните им е потребно најмалку два ипол часа умерена аеробна физичка активност неделно, која треба да ја прават во интервали од најмалку десет минути. Интервалите на вежбање пократки од десет минути немаат ист ефект на здравјето.

Покрај овие 150 минути аеробни вежби, на возрасните им се потребни и активности за зајакнување, како склекови, клекнувања и дигање тегови, два пати неделно.

Деца

На децата им е потребно најмалку 60 минути физичка активност дневно и би требало да варира од умерена до енергична физичка активност. Најмалку три пати неделно, децата би требало да имаат активности со висок интензитет како трчање, пливање, играње фудбал…

Бидејќи децата се развиваат и на нив им се потребни активности за зајакнување на мускулите, но и активности за зајакнување на коските, како трчање, три пати неделно.

Можете драстично да го подобрите вашето здравје со тоа што ќе бидете физички активни - ќе биде поздрави, помалку подложни на болести и ќе се чувствувате подобро.

Коментирај