Време е да го оставите телефонот и да се посветите на детето

Родителите кои ги игнорираат своите деца и користат телефон наместо да им обрнуваат внимание, ги повредуваат детските чувства и ги изложуваат децата на ризик од депресија.

Кинески истражувачи проучуваа 530 ученици на возраст меѓу 10 и 18 години за да видат дали биле жртви на родителско игнорирање поради употреба на телефон.

Децата кои имале родители опседнати со телефон покажале поголеми симптоми на депресија во за разлика од оние кои добиле родителско внимание.

„Станува збор за феномен во кој родителите ги користат своите мобилни телефони во интеракции меѓу родителите и децата при што детето се чувствува исклучено“, објаснуваат истражувачите во студија објавена во TheJournal.

Примери на вакво однесување вклучуваат редовно проверување на телефонот во текот на оброк и можност секогаш да го видите екранот и нотификациите кои ви пристигнуваат. Во кинеската студија, учесниците пополниле анкета во која ја рангирале нивната перцепција за родителска топлина и отфрлање.

Децата во студијата биле на возраст од 10 до 18 години, со просечна возраст од 13 години. Прашалникот вклучувал различни прашања за процена на употреба на телефоните на нивните родители. Потоа на децата им бил даден посебен прашалник за процена на нивото на депресија.

Истражувачите објасниле дека во истражувањето поставиле 20 прашања и дека учениците ги рангирале симптомите на депресија на скала меѓу 1 и 4. Кога ги процениле резултатите, откриле дека колку повеќе време родителите минуваат на нивните уреди кога се во близина на децата, поголема е веројатноста децата да развијат депресија.

Децата на родители кои минувале големо време гледајќи во телефон се чувствувале отфрлено и доживувале помалку топлина од страна на родителите, за кои мислат дека се повеќе заинтересирани да гледаат во екран отколку да комуницираат со нив, пишува Daily Mail.

реклама

На кого Русија ќе продава нафта откако ќе настапи целосното ембарго на ЕУ?

Read more

Хороскопски знаци кои се најдобри лажговци и манипулатори

Read more

Кои грешки ги правиме додека пиеме чај, а не сме ни свесни за тоа?

Read more

Штедливо и вкусно: Пица од стар леб

Read more

Здравје

Кои грешки ги правиме додека пиеме чај, а не сме ни свесни за тоа?

Read more

Научно докажано: Ако јадете ореви ќе живеете подолго

Read more

Постојаниот стрес може да доведе до деменција, тврдат експерти

Read more

Што се случува кога ќе си легнете по јадење?

Read more
 

Магазин

Хороскопски знаци кои се најдобри лажговци и манипулатори

Читај повеќе

Кои грешки ги правиме додека пиеме чај, а не сме ни свесни за тоа?

Читај повеќе

Направи сам: Домашно средство против комарци и муви

Читај повеќе

Четири основни причини зошто многумина глумат оргазам

Читај повеќе

Штедливо и вкусно: Пица од стар леб

Читај повеќе

Научно докажано: Ако јадете ореви ќе живеете подолго

Читај повеќе

Објавена фотографија од вечното почивалиште на кралицата Елизабета

Читај повеќе

Славни родители кои имаат милијарди, а нема да им ги остават на децата

Читај повеќе

Најстарото дете во семејството е и најпаметно, вели науката

Читај повеќе