Детска амнезија: Зошто не се сеќаваме на настани пред четиригодишна возраст?

Детската амнезија е неможност да се запаметат детали и настани што се случиле пред четиригодишна возраст.

Истражувачите кои го проучувале овој психолошки феномен дошле до заклучок дека децата пред седумгодишна возраст паметат околу 60 или повеќе проценти од настаните, додека децата во развојниот период до девет години само 40 проценти од настаните.

Дали е тоа поврзано со вербалните комуникациски вештини?

Една од теориите зошто не можеме да допреме до нашите најрани сеќавања е дека токаш не сме можеле да комуницираме вербално. За да опишеме одредено сеќавање, користиме зборови, а повеќето мали деца не зборуваат течно - не можат да ги изразат своите мисли додека не наполнат две години. Поради ова, не се во можност да создадат кохезивна меморија.

Развојот на мозокот игра голема улога

Едно истражување покажа дека мозокот „не складира долгорочни спомени“. Освен тоа, не можеме да се сетиме на дневните настани пред три или четири години, бидејќи епизодната меморија сè уште не ни е формирана.

Сеќавањата на родителите ги менуваат нашите

Друго истражување сугерира дека родителите со своето лично искуство за одреден настан ги менуваат и нашите спомени од детството. Со други зборови, истражувањето покажало дека децата различно се сеќаваат на истиот настан откако ќе разговараат со своите татковци, а поинаку кога разговараат за тоа со своите мајки.

Моќта на емоционалниот одговор

Психолозите тврдат дека децата се сеќаваат на оние настани кои во одреден момент од детството им предизвикале силна емоција како одговор на одредена ситуација. Без разлика дали се работи за позитивна или негативна емоција, поверојатно е дека детето или возрасната личност ќе се сети на тој специфичен настан во некоја фаза од својот живот.

реклама

Цвеќе кое е одлично против мувла, го чисти и воздухот, го препорачува и НАСА

Read more

Нов готвачки гаф на Бруклин Бекам - ги расипа лазањите

Read more

Нов тренд полека ја заменува порнографијата: Аудио еротика

Read more

Камерите ги побија зборовите на Алвес - Шпанците детално го опишаа силувањето

Read more

Наука

15 неверојатни животински фосили најдени досега

Read more

James Webb ѕирна во тајните на настанувањето живот на планетите

Read more

Нешто чудно се случува со јадрото на Земјата

Read more

Детска амнезија: Зошто не се сеќаваме на настани пред четиригодишна возраст?

Read more
 

Гик

Новите екрани на допир ќе ги направат лаптопите уште потенки

Читај повеќе

Пристигнува Coca-Cola смартфон

Читај повеќе
  • filter

Ханибал е пред порти: 10 факти што треба да ги знаете за Картагина

Читај повеќе

Viber го растовари почетниот екран

Читај повеќе

Вид мравки можат да намирисаат тумор во примерок од урина

Читај повеќе
  • play_arrow

15 неверојатни животински фосили најдени досега

Читај повеќе

Apple го објави iOS 16.3: Голем фокус на безбедноста

Читај повеќе

НАСА тестира нов мотор, 4 пати побрзо ќе се патува до Марс

Читај повеќе

Како сирените ги загубиле крилјата и добиле рибини опашки?

Читај повеќе