Како да препознаете дали на бензиската пумпа ви точат штетно гориво од „последните резерви“?

Меѓу деталите што ги фрустрираат возачите е стрелката што покажува колку гориво останува во резервоарот, како и дигиталниот показател за преостанатата километража.

Меѓутоа, бројот на километри што можеме да ги поминеме ретко е точен, бидејќи прецизната калибрација е речиси невозможна. Според Американската асоцијација за автомобили (ААА), точноста варира повеќе на кратки растојанија, бидејќи сензорите и софтверот што го контролираат индикаторот за преостанатиот опсег се многу чувствителни на неконзистентни забрзувања.

ААА наведува дека 74% од возачите го користат дисплејот што ја покажува преостанатата километража кога одлучуваат кога да наполнат гориво. Случајно или не, овие возачи можеби преземаат непотребен ризик, потпирајќи се само на отчитувањата обезбедени од компјутерот.

Американската организација им препорачува на возачите да стават гориво кога стрелката ќе покаже дека на располагање имаат уште четвртина од резервоарот. Се разбира, тоа е најрационалниот совет, бидејќи возењето кога ќе светне „црвено“, секако, не е добро, бидејќи испарувањата на бензинот може да доведат до абење и на крајот да ги оштетат пумпите за гориво.

Ни на моторот не му се допаѓаат овие испарувања, и тука е и проблемот со седимент во резервоарот.

Возењето на „резерва“ е најдобриот начин седиментот што се наталожил на дното на резервоарот да се најде во системот за вбризгување гориво и моторот. Овие супстанции доаѓаат од бензински пумпи каде што нивото на бензин во резервоарите е при крај.

Најлесен начин да забележите дека на бензинската пумпа се точат последните залихи гориво, е со анализа на протокот на гориво. Ако бензинот тече побавно од вообичаеното, многу е веројатно дека наскоро ќе ви се најдат несакани супстанции во резервоарот на возилото.

Мерењата на динамометарот, на кои избрани возила симулираа различни сценарија за возење, покажаа дека потрошувачката на тестираните возила, во просек, покажа грешка од 2,3% во споредба со вредностите на динамометарот.

Грешките во одделни возила варираа многу, од минус 6,4% до плус 2,8%. Поточно, во првиот тестиран автомобил, економијата беше преценета за 6,4%, додека во последниот беше потценета за 2,8%.

реклама

Италија личи на чизма, Албанија на кондом, а Македонија?

Read more

Дали може да опстои бракот без секс?

Read more

Искрени илустрации за секојдневието на мајка со двегодишно дете

Read more

Највисоките дрвја во светот завиткани во огноотпорни ќебиња за заштита од пожар

Read more

Авто новости

Дали адитивите за гориво навистина помагаат?

Read more

За колку ќе се продаде Yugo Cabrio од 1990 година со поминати 595 километри?

Read more

Се продаваат 13 возила од филмот „Mad Max: Fury Road“

Read more

И бојата има врска со цената кога продавате автомобил на старо

Read more
 

Автомобили

Дали адитивите за гориво навистина помагаат?

Читај повеќе
  • filter

За колку ќе се продаде Yugo Cabrio од 1990 година со поминати 595 километри?

Читај повеќе
  • play_arrow

Сцени од снимањето на новиот Џејмс Бонд: Во главната улога најбрзиот Land Rover

Читај повеќе

Едноставни трикови како да ги исчистите седиштата во автомобилот

Читај повеќе
  • filter

Се продаваат 13 возила од филмот „Mad Max: Fury Road“

Читај повеќе

И бојата има врска со цената кога продавате автомобил на старо

Читај повеќе
  • filter

Toyota го претстави RAV4 Adventure

Читај повеќе
  • play_arrow

Автомобил на иднината - поглед во ултралуксузниот Audi Skysphere

Читај повеќе

Како електричните автомобили ќе ја решат дилемата за ограничувањето на брзината на Аутобан?

Читај повеќе