Музика

Наука: Ако се ежите додека слушате музика, вие сте супериорно суштество

28. декември 2016 - 12:34 | И.М.

Ако уживате да слушате музика и знаете да се наежите на некои песни, науката вели дека сте реткост и дека треба да се сметате за супериорно интелигентно суштество.

Според професорот на социјална психологија Д-р Амани Ел-Алајли, сензацијата што ја чувствувате на телото, што резултира со ежење на кожата, се нарекува frisson а значи „естетско ежење“.

Искусување на овој „кожен оргазам“ може да значи дека сте по емотивна личност со поголема емоционална интелигенција од другите.

Истражувањето на овој научник покажало дека луѓето кои се ежат навистина ја чувствуваат музиката.

Ако сакате да се тестирате себеси, слушнете ја следната симфонија (од околу 16 минути натаму) и споделете со нас што сте почувствувале.

Loading the player...

 

Коментирај