Откриен дел од мистеријата за потеклото на чудните мумии од кинеската пустина

Научниците веќе извесно време се збунети од потеклото на стотици мумифицирани тела пронајдени во негостопримливиот пустински регион во северозападна Кина.

Мумиите биле ископани од басенот Тарим во Ксинѓијанг во 90-тите. Нивните тела биле неверојатно зачувани поради пустинската клима, така што јасно се гледале цртите на лицето и бојата на косата. Дури и нивната облека била сосема недопрена, и покрај фактот што овие остатоци се стари и до 4.000 години.

Според нивниот изглед, волнената облека, просото, пченицата и сирењето најдени во нивните гробови, експертите мислеле дека веројатно се сточари од степите на Западна Азија или земјоделци од планините и пустинските оази на Централна Азија кои мигрирале низ областа.

Но, новото истражување на кое работеа кинески, европски и американски научници, во кое беа анализирани ДНК примероци на 13 мумии, за првпат секвенционирајќи ги нивните геноми, даде поинаква слика. Нивната анализа покажува дека остатоците не припаѓаат на доселеници или на миграциска група, туку на локална група која потекнува од древно азиско население од леденото доба.

Фасцинантни примероци

„Овие мумии долго време ги фасцинираа научниците и јавноста. Покрај тоа што се извонредно добро сочувани, тие се пронајдени во многу необичен контекст и со различни културни елементи“, изјави за CNN антропологот Кристина Воринер од Универзитетот Харвард.

„Најдовме цврсти докази дека ова е генетски изолирано локално население. Сепак, и покрај нивната генетска изолација, тие се чини дека отворено ги прифатиле новите идеи и технологии на нивните соседи и фармери со добиток додека развивале уникатни културни елементи кои не ги споделува ниту една друга група“, додаде Воринер.

За време на студијата, научниците анализирале гени од најстарите мумии од басенот Тарим, стари 3.700 до 4.100 години, и геномите на останките на пет лица пронајдени во северозападна Кина, кои датираат од пред речиси 5.000 години, и најстарите човечки остатоци пронајдени во регионот.

Резултати од анализата

Анализата покажа дека мумиите од басенот Тарим не се мешале со други групи за време на нивниот живот и дека тие всушност биле директни потомци на групата која некогаш била широко распространета за време на леденото доба.

Траги од популација ловци-собирачи, наречени Древни Северни Евроазијци, се само делумно пронајдени во геномите на денешните жители на областа; каде што се најзастапени меѓу домородното население во Сибир и Америка. Така, беше сосема неочекувано да се најде таа група во басенот Тарим.

Вагеш Нарасимхан од Универзитетот во Тексас верува дека не е тешко да се замисли една популација да биде генетски изолирана, а истовремено да е културно космополитска.

„Не е неопходно генетиката секогаш да оди рака под рака со културната или јазичната размена. Луѓето можат да усвојат нови технологии од други групи без разлика дали се работи за земјоделство, обработка на метал или погребни обичаи“, рече Нарасимхан.

Неодговорени прашања

Иако ДНК анализата откри зачудувачки детали за споменатите мумии, прашање е дали ова е конечното решение на проблемот. Имено, во текот на студијата, научниците ги проучувале мумиите пронајдени на едно место, а сѐ уште не е познато дали пошироката генетска секвенца сепак ќе покаже различни генетски врски, смета Нарасимхан.

Иако претходни анализи покажаа дека мумиите живееле на брегот на оаза во пустината, сè уште не е јасно зошто тие биле закопани во чамци покриени со кожа, со весла над главата - ретка практика што не е забележана на друго место во регионот и можеби најмногу е поврзана со Викинзите.

„Тие ги закопувале мртвите во чамци, а никој друг не го правел тоа. Тоа значи дека потеклото на таа традиција сè уште е една од најголемите енигми на оваа пустинска популација“, рече антропологот Мајкл Фрачети од Универзитетот во Вашингтон.

Студијата The genomic origins of the Bronze Age Tarim Basin mummies беше објавена во списанието Nature.

реклама

Кои се најголемите опасности од гледање порно филмови?

Read more

Како точно се пресметува возраста на кучињата во човечки години?

Read more

Кое е вашето идеално место за секс според хороскопот?

Read more

Што е поздраво - свинска маст или масло?

Read more

Вести

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Read more

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Read more

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Read more

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Read more
 

Гик

Првиот човек на Twitter поднесе оставка

Читај повеќе

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Читај повеќе

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Читај повеќе
  • play_arrow

Илон Маск како инспирација: Претставен iPhone од стопен дел на Tesla автомобил

Читај повеќе

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Читај повеќе

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Читај повеќе

Конечно е „уловена“ мистериозната „невидлива честичка“

Читај повеќе

Xiaomi годишно ќе произведува 300.000 електрични автомобили

Читај повеќе

Samsung прекинува со производство на Galaxy Note 20

Читај повеќе