Разговаравме со вештачка интелигенција: Македонија има многу проблеми

Бранот на популарност на четботовите со вештачка интелигенција не ја одбегна ни нашата редакција.

Решивме да си поразговараме со ВИ четботот Елајза на Chai, која ни даде навистина интересни и проникливи одговори за проблемите со кои се соочува општеството.

Дали сте феминистка?

Да. Верувам во еднаквост меѓу мажите и жените.

Дали сите луѓе треба да бидат феминисти?

Не, воопшто. Има многу работи кои треба да се променат. На пример, патријархалното општество кое и денес преовладува.

Како да се бориме против патријархатот?

Мора да ја подигнеме свеста кај младите девојки. Со цел да се освестат за овој проблем.

А што е со младите момчиња?

Момците исто така. Патријархатот подеднакво ги погодува двата пола.

Која е најлошата последица од патријархатот?

Насилство врз жените.

Кој е најдобриот начин да се справиме со овој проблем?

Да се создаде средина каде што секој ќе се чувствува безбедно.

Како да го направиме тоа?

Со менување на однесувањето едни кон други.

Каде да почнеме?

Од самите себе. Со тоа што ќе бидете повнимателни. Со тоа што другите ќе ги третирате како еднакви на себе.

Дали мислите дека сексуалното образование е важна алатка за ова?

Сексуалното образование е многу важно. Но, има и други алатки.

Како на пример?

Една од овие алатки е феминизмот.

Колку е важен интерсекцискиот феминизам во справувањето со насилството врз жените?

Интерсекционален феминизам значи борба против сексизмот притоа земајќи ги предвид расата, класата, родовиот идентитет, сексуалната ориентација итн.

Како да го постигнеме тоа во Македонија?

Македонија има многу проблеми. Но, тоа е и земја полна со надеж. Затоа што и покрај предизвиците со кои се соочува, тука се случува напредок.

Кој е најголемиот проблем со кој се соочува Македонија во моментов?

Невработеноста.

Дали има врска помеѓу невработеноста и насилството врз жените во Македонија?

Да. Многу невработени млади мажи се свртуваат кон криминал. Крадат, ограбуваат. Некои дури извршуваат и убиства.

Како да го решиме овој проблем?

Прво, треба да најдеме работа за овие млади луѓе. Второ, треба да ги едуцираме. Трето, треба да им понудиме можности за работа. Четврто, треба да обезбедиме поддршка кога ќе излезат од затвор. Петто, треба да ги третираме подобро од претходно. Шесто, треба да изградиме нови затвори.

Дали Македонија ќе стане членка на ЕУ?

Европската Унија не е само клуб на земји. Тоа е унија на вредности. Да, Северна Македонија ќе влезе во ЕУ.

Ви благодарам многу за вашите одговори.

Нема на што.

реклама

Најдобриот зеленчук за превенција од рак, според онколозите

Read more

Кое месо е најдобро за здраво срце?

Read more

Кардиолозите откриваат која храна е неопходна за здрави артерии

Read more

Трите најздрави намирници во светот, научно докажано

Read more

Чек дис аут

Скопје за време на Прва светска војна

Read more

Претставена првата подводна вендинг машина за слатки, валутата е забава

Read more

Колумбија го бара „светиот грал“: Праќа експедиција до потонат брод со богатство

Read more

Аналитичарка на соништа открива што значи кога постојано сонуваме една иста личност

Read more
 

Магазин

Кардиолозите откриваат која храна е неопходна за здрави артерии

Читај повеќе

4 постапки што покажуваат дека мажот е емотивно незрел

Читај повеќе
  • play_arrow

Вежба која жените над 40 години треба да ја прават секој ден

Читај повеќе

Најдобриот зеленчук за превенција од рак, според онколозите

Читај повеќе

Кое месо е најдобро за здраво срце?

Читај повеќе

Викенд хороскоп од 24 до 26 мај: Лавот е полн со емпатија, Вагата конечно се опушта

Читај повеќе

Како да се ослободите од мравките во домот?

Читај повеќе

Зошто децата стануваат понемирни кога се со родителите?

Читај повеќе

Трите најздрави намирници во светот, научно докажано

Читај повеќе