историја

play_arrow

7 најлегендарни изгубени градови

Низ историјата насекаде низ светот се раѓале приказни за некој изгубен град. Денес, ако се соберат сите, има некои што навистина се неверојатни.
Read more

Решена мистеријата за гробот на Платон откако бионичко око ѕирна во свиток стар 2.000 години

Мистеријата за последното почивалиште на Платон се чини дека е решена откако напредните техники на скенирање наречени „бионичко око“ успеаја да навлезат во карбонизираниот свиток стар 2.000 години.
Read more

Зошто Александар Македонски не го нападнал Рим туку одел само на исток?

Во аналите на историјата, само неколку личности изгледаат толку големи како Александар Македонски - освојувач чии легендарни кампањи го преобликувале геополитичкиот пејзаж на античкиот свет.
Read more

Како изгледал етничкиот состав на цела Македонија во 1905 година?

Многумина замислуваат една прилично моноетничка Македонија со сите свои делови пред поделбата. Истражувањето на маперот Никола става крај на сите неодговорени прашања.
Read more

Трите верзии на легендата за Александар Македонски и водата во пустината

За римскиот историчар Аријан тоа била една од најголемите работи што Александар некогаш ги направил.
Read more

Една од најголемите римски трагедии: Масакрот во Каледонската шума

Во 120 година Римјаните доживеале тежок пораз во северниот дел на Британија, во древната земја наречена Каледонија каде се соочиле со непознатото домородно население Пикти.
Read more

Зошто нашите предци носеле див костен в џеб?

Иако се карактеристични за есента, костените сè уште можат да се најдат и во нив многумина уживаат, не само поради нивниот сладок вкус и полна текстура, туку и поради нивните корисни својства.
Read more
play_arrow

Жителите на изолираниот остров Рапа Нуи имале писмо уште пред доаѓањето на Европејците

Дрвена плоча испишана со недешифрирано писмо ронгоронго од Рапа Нуи (Велигденски Остров) датира од XV век, долго пред доаѓањето на Европејците.
Read more
filter

Ѓобекли Тепе го предизвикува сфаќањето за историјата

Човековата историја е напишана според досега познатите факти, но едно археолошко наоѓалиште на турско-сириската граница не се вклопува во веќе испишаната историја.
Read more

Како изгледал етничкиот состав на Битола во 1905 година?

Битола во 1905 споредена во Битола во 2021 година (кога беше последниот попис).
Read more
filter

Кратска историја на една од најпопуларните намирници во светот - пастата

Дали знаете од каде потекнуваат тестенините познати како паста? Не од Италија. И како првично се подготвувале?
Read more

Како човештвото станало роб на часовниците: Концептот за време не бил секогаш ист

Пред илјада години луѓето живееле без часовници, така што буквално постоело време пред времето, а за да се одреди истото се користеле метафори.
Read more
реклама

Ограда од надвозник падна во Автокоманда, откорнати се дрвја, поплавени улици, делови од Скопје останаа без струја

Read more

Доларот зајакна, еврото ослабе

Read more

Оградата од мостот во Автокоманда падна врз две возила

Read more

6 симптоми дека имате дефицит на витамин Д во вашето тело

Read more