Гравитацијата на Сонцето и Месечината влијае на живиот свет повеќе отколку што се мислеше досега

Според една нова студија, двете небесни тела што можеме да ги видиме дење и ноќе имаат поголемо влијание врз флората и фауната на Земјата отколку што се мислеше.

Се чини дека гравитациското влечење на Сонцето и Месечината навистина влијае на активноста на флората и фауната, иако точните механизми на овој процес сè уште не се јасни.

Прегледот на претходни студии на оваа тема сугерира дека гравитационите плими и осеки може да го променат начинот на кој животните и растенијата спијат, се движат и растат.

Целиот живот на Земјата е под влијание на гравитационите сили на Сонцето и Месечината

Иако гравитационото влијание на Сонцето и Месечината е релативно слабо во овој поглед, и изнесува само еден милионити дел од гравитацијата на Земјата, истражувањата покажуваат дека овие типови на плимата и осеката сè уште имаат важен ефект врз развојот на организмите.

„Целиот живот на Земјата е под влијание на гравитационите сили на Сонцето и Месечината изразени во форма на плима и осека“, вели биофизичарот Кристијано де Мело Галеп од Универзитетот Кампинас (UNICAMP) во Бразил, според Science Alert.

„Периодичните осцилации покажуваат два дневни циклуси и се модулираат месечно и годишно со движењето на овие две небесни тела. Сите организми на планетата еволуирале во овој контекст“, додава тој.

Влијание врз животните и растенијата

Галеп и неговите колеги прегледаа три претходни студии во кои беа достапни информации за гравитационите плими. Во една студија од 1965 година за изоподи, беше забележано дека моделите на пливање на овие суштества се придржуваат до океанските гравитациони плими (циклус од околу 12,4 часа) дури и кога се преместени во лабораторија за вештачка плима.

Друг извор беше студија од 1985 година која ги анализираше коралите, која покажа дека растот на коралите и производството на ларви одговараат на локалните гравитациски плими под влијание на Сонцето и Месечината.

Студија од 2014 година која го разгледа ртењето на семките од сончоглед, исто така, откри докази дека ртењето е во согласност со лунарните и сончевите гравитациони обрасци. Истражувачите наведоа неколку други претходни студии.

„Податоците покажуваат дека во отсуство на други ритмички влијанија, како што е бројот на сончеви часови или температура, локалните гравитациони плими се доволни за да се организира цикличното однесување на овие организми“, рече Галеп.

„Овој доказ ја доведува во прашање валидноста на т.н. слободни експерименти, во кои се контролираат неколку фактори на животната средина, но не се земаат предвид гравитационите осцилации. Овие осцилации сè уште постојат и можат да го модулираат однесувањето на живите организми“, додаде тој.

Важноста на оваа студија

Влијанието на гравитационите плими и осеки врз животните и растенијата е напишано во научните истражувања многу години, но целта на овој нов преглед беше да се привлече вниманието на неговата сеприсутност и потребата да се разгледува пошироко во истражувачките проекти.

Истражување Are cyclic plant and animal behaviours driven by gravimetric mechanical forces? е објавено во Journal of Experimental Botany.

реклама

Маск му понуди 5.000 долари на тинејџер: Престани да ми го следиш авионот

Read more

Шах-мат од НАТО: Војна нема да има

Read more

Сателитски снимки открија што прави Русија на границата

Read more

Што е SWIFT и зошто може да биде оружјето од кое Русија најмногу се плаши?

Read more

Наука

Снимени мистериозни нишки во срцето на нашата галаксија: Од каде доаѓаат?

Read more

Во антички храм во Египет откриени две џиновски сфинги од дедото на Тутанкамон

Read more

Дали е конечно откриено како се појавил живот на Земјата?

Read more

Нов проблем во напорите човекот да стапне на Марс

Read more
 

Гик

Samsung најавува уште побрзо ажурирање на телефоните во Европа

Читај повеќе

Робот успешно изведе операција на свињи

Читај повеќе

Сајбер безбедност: Како да ги заштитите вашите податоци онлајн?

Читај повеќе

Најстарото живо копнено животно во светот: Гинисовиот рекордер наполни 190 години

Читај повеќе

Оксфорд бара доброволци кои ќе се заразат со коронавирус во име на науката

Читај повеќе

Ракета Falcon 9 на SpaceX ќе удри во Месечината и ќе експлодира

Читај повеќе

Австралиски научници открија необичен објект кој се движи во Млечниот Пат

Читај повеќе

ЕУ пресече: Ќе се користи единствен полнач за електронски уреди

Читај повеќе

Како може 5G да им пречи на авионите?

Читај повеќе