Истражување: Растенијата „врескаат“ кога се под стрес

Најнова студија тврди дека растенијата кога се под стрес освен други работи испуштаат и звук, иако научниците не знаат како го прават тоа.

Кога се под стрес, растенијата можат да го променат својот мирис, боја и облик. Научниците овие промени ги објаснуваат со што на тој начин растенијата им сигнализираат на останатите растенија во близина дека постои опасност, но и да привлечат животни што можат да им помогнат во одбрана од штетници.

Најновата студија покажа дека тие емитуваат уште еден вид сигнал, и тоа во вид на звук. Иако ова сѐ уште е непознат терен и самиот феномен не е потполно истражен, еволуционерниот биолог Лилах Хадани од Универзитетот во Тел Авив објаснува дека ние не можеме да ги слушнеме.

Домат и тутун како испитаници

За нешто подетално да кажат на оваа тема, Хадани и колегите прво во звучно изолирана акустична комора снимале растенија домат и тутун и тоа во различни услови изложувајќи ги на различни стресови. Потоа сето тоа го повториле и во стакленик.

За да добијат конечни резултати, направиле алгоритам кој морал да ги разликува звуците што растенијата ги произведувале во моментите кога не се наоѓале под стрес и кога биле под стрес.

Нивниот конечен заклучок е дека растенијата во нормални околности емитуваат звуци на пукнување или кликање на високи фреквенции кои човековото уво не може да ги регистрира. Спротивно од тоа, кога се под стрес тие се погласни и побрзо емитуваат звук, во зависност од видот на растението.

Сепак, научниците истакнуваат дека пред нив е тешка работа бидејќи сѐ уште не се сигурни на кој начин се произведуваат тие звуци. Покрај сето наведено и натаму никој не може да тврди дека растенијата имаат чувства и дали реагираат на нив.

„Знаеме дека растенијата емитуваат звуци, па прашањето што следи е - кој ги слуша? Моментално ги истражуваме одговорите на овие звуци од други организми, и животни и растенија, а исто така ја истражуваме и нашата способност да ги идентификуваме и интерпретираме звуците во целосно природно опкружување“, вели Хадани.

Тагови
реклама

Чистка во Грција: Панично се собираат чадори и маси од плажите

Read more

Зошто има сè поголем број случаи на рак на пенис низ светот?

Read more

Кога Данела ќе плива во Вардар?

Read more

Убиен 31-годишен припадник на АРМ по приватна расправија

Read more

Вести

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Read more

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Read more

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Read more

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Read more
 

Гик

Дали новиот Android 15 ги претвора смартфоните во десктоп компјутери?

Читај повеќе

Единствен освен Земјата има море, езера и дожд: Сателитот на Сатурн и натаму интригира

Читај повеќе
  • filter

Кој го изградил Мачу Пикчу? Откривање на нејасната историја на градот на Инките

Читај повеќе
  • filter

Смартфонот OnePlus Nord 4 пристигна со метално куќиште и уникатен дизајн

Читај повеќе

Кога роботите ќе почнат да бришат прашина наместо да ни ги земаат работните места?

Читај повеќе

Достапна е јавна бета верзија на iOS 18: Што е ново?

Читај повеќе

Климатските промени ги прават деновите подолги - ова не се случило со милениуми

Читај повеќе
  • play_arrow

Редок вид кит исплива на брег во Нов Зеланд: Научниците не знаат речиси ништо за него

Читај повеќе

Откриена пештера на Месечината може да стане дом за астронаути

Читај повеќе