Живот

Rolls Royce и Intel градат автономни бродови

23. октомври 2018 - 14:47 | Б.С.Б.

Компанијата Rolls Royce Marine, во сопственост на познатиот произведувач на автомобили, специјализирана за дизајн на бродови, во партнерство со Intel ќе гради автономни бродови.

Веќе се започнати тестирања на системот Intelligent Awareness system за бродови со екипаж. Со помош на алгоритами и компјутерски програми се воочуваат препреките. Бидејќи станува збор за голем број информации на дневна база, Rolls Royce ќе ги користи 3D NAND SSD процесорите на Intel.

Intelligent Awareness системот автоматски може да ги класифицира бродовите во близина, а овозможува и подобра видливост во лоши временски услови, комбинирајќи податоци од повеќе извори.

Доколку системот во текот на тестирањето се покаже успешен, Rolls Royce Marine ќе почне со продажба на други компании, а со Intel ќе ја продолжи работата на целосно автономни бродови.

Коментирај