музеј

Бесплатен влез во музеите и на локалитетите по повод Светскиот ден на спомениците и локалитетите, 18 април

По повод 18 април, Светскиот ден на спомениците и археолошките локалитети, утре е обезбеден слободен влез во сите национални установи од областа на заштитата на културното наследство, кои ќе бидат отворени во текот на целиот ден, со што гр
Read more

Холандија ќе врати 478 украдени историски предмети од Шри Ланка и Индонезија

Холандската влада одлучи на поранешните холандски колонии Шри Ланка и Индонезија да им врати вкупно 478 артефакти украдени за време на колонијалниот период.
Read more

Повеќе од 1.000 артефакти во музејот Метрополитен поврзани со шверцери и крадци

Музејот на уметност Метрополитен во Њујорк има повеќе од 1.000 предмети во својата колекција поврзани со луѓе наводно вклучени во злосторства поврзани со трговијата со антиквитети, се вели во новиот извештај на Меѓународниот конзорциум на
Read more

Бесплатен влез во музеите во Охрид секој први во месецот

Влезот во музеите и галериите во Охрид ќе биде бесплатен секој први во месецот, почнувајќи од утре, 1 ноември, соопшти денеска охридскиот Завод и Музеј.
Read more

Лондонски музеј ќе ѝ врати на Нигерија 72 артефакта украдени во XIX век

Лондонскиот музеј Хорниман ќе ѝ врати на Нигерија 72 артефакта украдени од Кралството Бенин во XIX век. Сопственоста на артефактите ќе биде доверена на нигериската влада.
Read more
filter

Од VI век п.н.е. па сѐ до денес: Музејот на Народна банка содржи збирка со околу 23.000 монети

Со околу 23.000 монети коишто припаѓаат на различни историски епохи, започнувајќи од VI век п.н.е.
Read more

Кембриџ и париски музеј почнаа да враќаат украдени африкански артефакти

Колеџ при Универзитетот во Кембриџ и еден париски музеј денеска вратија историски артефакти ограбени од Западна Африка за време на колонијалниот период, со што направија преседан што ќе изврши притисок врз другите институции исто така да п
Read more

Виенските музеи се префрлија на OnlyFans откако ги цензурираа поради голотии

Виенското туристичко биро отвори профил на страницата за возрасни OnlyFans со изговор дека тоа очигледно е единственото место каде нивните музеи ожат да ја објават својата гола уметност.
Read more

Еднаш месечно бесплатен влез во музеите и историските локалитети во Охрид

Објектите под ингеренција на Националната установа „Завод и Музеј - Охрид“ во периодот надвор од туристичката сезона еднаш месечно ќе бидат слободни за посета, односно нема да се наплаќа влез за посетителите.
Read more
filter

Десетте најдобри европски музеи

Стариот континент изобилува со историја, уметност, наука, природа, но музеите во Европа содржат експонати од целиот свет. Ова се најдобрите 10 европски музеи кои вреди да се посетат:
Read more

Од денес отворен за јавност Археолошкиот музеј

Од денеска отворен за посетители е Археолошкиот музеј на Македонија во главниот град, со тоа што посетителите треба да се придржуваат до наведените заштитни мерки.
Read more