октопод

filter

8 фасцинантни факти за октоподите

Со нивните луковични мантии, превиткувани раце и облаци мастило, не е ни чудо што октоподите - од Кракен до Урсула во „Малата сирена“ - со векови го инспирирале фолклорот.
Read more
play_arrow

Октоподи - неверојатни суштества

Октоподите важат за едни од најмистериозните и најневеројатните суштества кои живеат на нашава планета.
Read more
play_arrow

Моментот кога ќе те претепа налутен октопод на плажа во Австралија

Австралиски геолог доживеа голема непријатност на плажа откако беше нападнат и натепан од лут октопод.
Read more
play_arrow

Откачена биологија: Сѐ што не сте знаеле за интелигентните октоподи

Октопод е животно од типот мекотели. Спаѓа во класата главоноги и се вбројува во фамилијата октоподи која брои 150 видови.
Read more