Дигитална бесмртност: Колку далеку може да стигне науката?

Некои луѓе се надеваат дека ќе ја измамат смртта така што својата свест ќе ја сочуваат во дигитална форма. Науката сè уште не стигна дотаму, но направи доволно истражувања за мозокот и меморијата, па луѓето почнаа да поставуваат загадочни прашања.

Идејата за постигнување на бесмртноста предводена со претворање на мозокот во код и чување на идентитетот како дигитална копија како интернет, ја преокупира фантазијата на луѓето веќе подолго време. Особено е популарна помеѓу трансхуманистите, луѓето кои се залагаат за унапредување на интелектот на човекот и физиологијата со помош на најсофистицираната достапна технологија.

Додека технолошките напредни нации ширум светот вложуваат огромни ресурси во анализата на човечкиот мозок, научната фантастика станува вистина. Се чини дека човештвото е многу напредно во ова поле, пишува B92.net.

Пред да го дигитализираме човечкиот мозок, мора во потполност да го разбереме, а научниците напорно работат на тоа. Од 2013 година, меѓународниот проект „Иницијатива на мозокот“ го мапира мозокот за да го револуционализира нашето разбирање на најтаинствениот дел од телото, со цел да подобри превенција и лечење на пореметувањата во мозокот.

Швајцарскиот проект „Син мозок“, дигитално го реконструира мозокот на стаорците, за да истражи дали оваа технологија да може да се примени и на човечкиот мозок.

Сепак, научниците сè уште не знаат некои основни работи кои им се неопходни за да го копираат мозокот, како што е на пример, колку простор ќе зазема дигиталната копија којашто ќе ги содржи сите спомени на човекот.

Дигиталната бесмртоност е теоретски можна, но во далечната иднина.

Немаме технологија која би ни овозможила да копираме нечиј идентитет за да тој може да живее во дигиталниот свет. Меѓутоа, развојот на ваква технлогија во иднината може да се очекува.

Луѓето не се само податоци кои може да ги копирате.

Дигиталната бесмртност според некои е недостижна, дури и кога би успеале да ги преведеме чувствата во единици и нули, човекот е многу повеќе од неговите спомени.

реклама

Мурињо ни се фати за 5 сантиметри: Нѐ накодоши дека головите ни се ниски

Read more

Спасовски: Кривична пријава и суспензија за полицаецот од Битола кој нападна Ром

Read more

20-годишно момче загина во несреќа на Галичица

Read more

Емоционално интелигентните луѓе никогаш нема да ги кажат овие реченици

Read more

Наука

Видео симулација докажа дека визирите не штитат од COVID-19

Read more

НАСА компонираше ѕвездена симфонија

Read more

Откриен нов рекорд на најниски температури во северната хемисфера

Read more

Што би се случило доколку Сонцето би било помало од Земјата?

Read more

Гик

  • filter

Рендерите го открија изгледот и перформансите на Nokia 7.3 - што да очекуваме?

Читај повеќе
  • play_arrow

Cloud gaming сервисот Luna е само еден од многуте новитети на Amazon

Читај повеќе
  • play_arrow

Видеоиграта „Football Manager“ пристигнува во ноември: На кои конзоли ќе биде достапна?

Читај повеќе

Многу критики за новиот дизајн на Facebook - дали ви се допаѓа?

Читај повеќе

Google ги објави деталите за новите смартфони Pixel 5 и Pixel 4a 5G

Читај повеќе

Wikipedia конечно добива нов дизајн, погледнете како ќе изгледа

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 5 видеоигри за Nintendo Switch

Читај повеќе
  • filter

LG претстави 3 нови смартфони, наскоро достапни и на европскиот пазар

Читај повеќе
  • play_arrow

Видео симулација докажа дека визирите не штитат од COVID-19

Читај повеќе