Колку соларни панели му се потребни на едно домаќинство?

Колку соларни панели ми се потребни за мојата куќа? – е честото прашање што го поставуваат луѓето кои сакаат да се префрлат на овој систем за производство на енергија.

Да претпоставиме дека едно просечно домаќинство има: бојлер, електричен шпорет, фрижидер, машина за перење, телевизор, компјутер, десетина сијалици...

Најголеми потрошувачи на електрична енергија во домаќинството се топлинските потрошувачи, односно бојлерите и електричните шпорети. Веднаш зад нив се машините за перење алишта и фрижидерите. Телевизорите, компјутерите, полначите за телефони се најмалите потрошувачи на струја.

Ќе претпоставиме дека нашите уреди ја имаат следнава моќност:

 • Бојлер 80 l - 2.000 W
 • Електричен шпорет - рингла 1000 W + рерна 2.000 W
 • Фрижидер - 300 W
 • Машина за перење - 2.000 W
 • ТВ - 100 W
 • Компјутер - 150 W
 • Сијалица - 15 W

Имајте предвид дека овие бројки се приближни бидејќи не секој бојлер троши иста количина на електрична енергија, како ни секој компјутер.

За да ги добиете точните бројки, колку точно троши секој од апаратите во вашето домаќинство, можете да најдете на етикетата (обично залепена на задниот дел) со спецификации (моќноста е изразена во W). Поради оваа разлика во потрошувачката, воведена е таканаречената енергетска класа или енергетска класа на производот, па кога ќе отидете да купите, да речеме, нова машина за перење, ќе видите дека на нејзината спецификација пишува енергетска класа А или Б или А+.

Уредите со енергетска ознака A+++ се енергетски најефикасни уреди и трошат најмалку електрична енергија, потоа A++ и A+, потоа A, потоа B, па C и така натаму.

Независен фотоволтаичен систем

Кога инсталирате независен фотоволтаичен систем, тоа значи дека не сте зависни од мрежата и дека можете да ја трошите само електричната енергија што сами ја произведувате.

Пресметката е следна: моќноста на секој уред се множи со бројот на работни часови во текот на денот и на крајот се додаваат сите добиени вредности. Ова дава колку киловат часови (kWh) едно домаќинство троши дневно.

 • Бојлер: 2.000 W x 3 h = 6.000 Wh
 • Електрична шпорет - рингла: 1.000 W x 1 h = 1.000 Wh
 • Електрична шпорет - рерна: 2.000 W x 0,5 h = 1.000 Wh
 • Фрижидер: 300 W x 7h = 2.100 Wh (иако фрижидерот работи 24 часа, тој ефективно работи многу помалку, односно само кога повторно ќе ја достигне потребната температура)
 • Машина за перење алишта: 2.000 W X 0,5h = 1.000 Wh
 • ТВ: 100 W x 6h = 600 Wh
 • Компјутер: 150 W x 5h = 750 Wh
 • Сијалици: 15 W x 10 парчиња x 2x = 300 W

Кога сето ова ќе се собере, добивате 6.000 Wh + 1.000 Wh + 1.000 Wh + 2.100 Wh + 1.000 Wh + 600 Wh + 750 Wh + 60 W = 12.750 Wh или 12,75 kWh.

Еден соларен панел во просек дневно ефикасно работи од 4-5 часа, ако земеме дека соларниот панел има моќност од 250 W помножено со 4,5 часа, добиваме дека еден соларен панел дневно произведува 1.125 Wh или 1,125 kWh.

Ако ја поделиме нашата дневна побарувачка на електрична енергија од 12,75 kWh со 1.125 kWh произведени од еден соларен панел - ќе добиеме дека ни се потребни 12 соларни панели.

Еден соларен панел од 250 W обично има 2 соларни батерии од по 100 Ah, а потребен ви е и инвертер од, да речеме, 5 kW, што се покажа како доста задоволителен избор за просечно домаќинство и остава простор за можна надградба на соларниот систем.

Од приложеното гледаме дека половина од потрошувачката на електрична енергија (6.000 Wh од 12.450 Wh) оди на бојлерот. Ако, на пример, инсталирате соларен систем за термално греење на водата, ќе потрошите половина струја и ќе ви требаат половина соларни панели, значи 6.

Ако користите шпорет на плин наместо електричен, ќе заштедите уште 2.000 Wh дневно, па 4 соларни панели ќе ги задоволат вашите потреби.

Затоа, малите модификации можат значително да ја намалат потрошувачката на електрична енергија и на тој начин да заштедите со инсталацијата на помал соларен систем.

Воедно, можете да инсталирате соларни панели, но сепак да останете поврзани со официјалната дистрибутивна мрежа, а потоа сами да одредите колку од енергијата добиена од соларните панели ќе потрошите.

реклама

Кои се најголемите опасности од гледање порно филмови?

Read more

Како точно се пресметува возраста на кучињата во човечки години?

Read more

Кое е вашето идеално место за секс според хороскопот?

Read more

Што е поздраво - свинска маст или масло?

Read more

Вести

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Read more

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Read more

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Read more

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Read more
 

Гик

Првиот човек на Twitter поднесе оставка

Читај повеќе

Зошто древните народи намерно ги деформирале своите черепи?

Читај повеќе

Чудните сигнали од Венера можеби се резултат на вулканска активност

Читај повеќе
 • play_arrow

Илон Маск како инспирација: Претставен iPhone од стопен дел на Tesla автомобил

Читај повеќе

Решена мистеријата за напредната кинеска цивилизација која исчезнала пред 4.000 години

Читај повеќе

Исланд ја гради првата подземна опсерваторија на магма во светот

Читај повеќе

Конечно е „уловена“ мистериозната „невидлива честичка“

Читај повеќе

Xiaomi годишно ќе произведува 300.000 електрични автомобили

Читај повеќе

Samsung прекинува со производство на Galaxy Note 20

Читај повеќе