Поларните мечки се парат со гризли, новиот вид е поотпорен на климатските промени

Изгледа дека климатските промени предизвикаа појава на нов вид мечки на Арктикот. Се покажа дека мечка, убиена пред една година во северниот дел на Канада, најверојатно е хибрид од поларна мечка и гризли. Мечката е убиена во заливот Хадсон во канадскиот арктички регион.

„Изгледа како поларна мечка, но има кафени шепи и големи канџи како гризли. Дури и главата е како на гризли“, ја опиша ловецот Диџи Ишалук.

Средбите со новиот вид мечки, наречен крупна мечка, стануваат сè почести во последните години бидејќи Арктикот се загрева двојно повеќе од светскиот просек. Гризли мечките пронајдени на Алјаска и во Канада се движат кон север, а тоа ги доведува во контакт со поларните мечки сместени на брегот.

„Комбинацијата од зголемените температури и растот на вегетација значи дека постојат повеќе преклопувања меѓу видовите и би очекувал тоа да се зголеми“, вели за Guardian Крис Сервин, експерт за гризли од Универзитетот во Монтана.

Палеонтологот Лариса Десантис вели дека поларните мечки се повлекуваат во внатрешноста за да најдат храна и се парат со генетски сличните гризли. Новиот вид мечки се поотпорни на климатските промени и зголемените температури. Додека арктичкиот лед се намалува, поларните мечки почнуваат да минуваат повеќе време на копно, губат на тежина, а бројот им се намалува бидејќи не можат да ловат.

Поларните мечки еволуирале од кафеавите мечки и сега се најголемите копнени животни во светот, со просечна тежина до 720 килограми. Гризли мечките се осамени животни кои се групираат поради храна и парење.

Долгорочните прогнози би можеле да бидат поповолни за новиот вид мечки отколку за поларните, кои зависат од ледот и еволуирале со него, не можат долгорочно да преживеат на брегот.

Ако исчезне морскиот лед, некои ќе преживеат, но шансите за нив не се добри.

„Гледаме на еволуциската промена долгорочно каде преклопувањата се зголемуваат, а поларните мечки немаат многу можности. Пред да видиме сосема нов вид мечки ќе минат уште стотина година“, велат научниците.

реклама

За да ја задоволи сопругата, Србин направи куќа која се врти

Read more

Нема начин да се спречи удар од голем астероид

Read more

Петар Грашо и Данијела Мартиновиќ раскинаа по 24 години врска

Read more

Работи што ги прави секој маж кој искрено ве сака

Read more

Наука

Откриена единствената бремена мумија во светот

Read more

Приказна за откривањето на Церера: Најмала џуџеста планета или најголем астероид?

Read more

Како изгледала вселената веднаш по Големата експлозија?

Read more

Тираносаурус Рекс се движел изненадувачки бавно, покажа ново истражување

Read more
 

Гик

  • play_arrow

Американските борбени авиони F-16 сега ги чистат роботи наместо луѓе

Читај повеќе

Нема начин да се спречи удар од голем астероид

Читај повеќе
  • filter

Redmi за 1 минута продаде 100.000 примероци од смартфонот K40 Gaming

Читај повеќе

Кинеска ракета паѓа назад на Земјата, не се знае каде ќе заврши

Читај повеќе

Познато кога Apple ќе го претстави смартфонот на преклоп

Читај повеќе
  • play_arrow

Откриена единствената бремена мумија во светот

Читај повеќе

Приказна за откривањето на Церера: Најмала џуџеста планета или најголем астероид?

Читај повеќе

Verizon ги продава Yahoo и AOL за пет милијарди долари

Читај повеќе

Google заштеди милијарда долари поради работењето од дома

Читај повеќе