Потомците на мегалодон можеби и денес владеат со длабочините

Неочекуваното и значајно откритие сугерира дека топлокрвните ајкули за кои некогаш се сметаше дека се ретки можби се пораспространети отколку што се мислело.

Според една неодамнешна студија објавена во списанието Biology Letters, предводена од истражувачи од колеџот „Тринити“ во Даблин, Ирска, малозабестата песочна тигарска ајкула, вид што се смета дека еволуирала од мегалодон пред 20 милиони години, покажува знаци на регионална ендотермија, или топлокрвност.

Истражувањето анализирало обдукција на малозабестите песочни тигарски ајкули кои годинава беа исфрлени на бреговите во Ирска и Јужна Англија. Пронајдени се забележителни сличности во физиолошките карактеристики со изумрениот мегалодон и големата бела ајкула, и двете познати по својата топлокрвна природа.

Д-р Николас Пејн, еден од авторите на студијата, го истакна значењето на ова откритие.

„Порано мислевме дека регионалната ендотермија е ограничена на предатори како големата бела ајкула и изумрениот мегалодон, но сега имаме докази дека песочните тигрести, кои живеат во длабоки води, како и ајкулите кои јадат планктони, исто така имаат топли тела“, рече Пејн.

Вообичаено пронајдени во умерените и тропските мориња на длабочини од 10 до 518 метри, малозабните песочни тигарски ајкули поседуваат физички карактеристики што укажуваат на топлокрвност. И покрај нивниот статус „ранливи“ според класификацијата на Меѓународната унија за зачувување на природата, овие ајкули не се цел на комерцијален риболов, туку се соочуваат со закани од случајниот улов во мрежите, како и од загадувањете.

Д-р Хејли Долтон, која исто така е автор на студијата, го привлече вниманието на потенцијалните импликации на ова откритие за зачувување и еволуција во разбирањето како еволуирале топлокрвните животни.

„Нашето разбирање за науката продолжува да расте и станува јасно дека секогаш кога регионалната ендотермија еволуирала во минатото, таа била задржана кај сè поголем број видови ајкули со многу различен начин на живот“, рече Долтон.

Истражувањата сугерираат дека потоплото тело му овозможило на мегалодонот да се движи побрзо, да толерира постудени води и да преминува различни океани. Меѓутоа, додека климата на планетата се оладила за време на епохата на плиоценот пред околу 3,6 милиони години, мегалодонот се соочил со предизвици кои на крајот довеле до негово изумирање.

„Веруваме дека промените на животната средина во далечното минато најмногу придонеле за истребување на мегалодонот, бидејќи мислиме дека повеќе не можел да ги задоволи енергетските потреби потребни за да биде голем регионален ендотерм“, заклучи Долтон.

реклама

Голем месечен хороскоп за декември 2023

Read more

Ибра: Имам толку многу пари, а брат ми не успеав да го спасам

Read more

Зошто треба да јадете кисела зелка цела зима?

Read more

Откриено дека црната дупка во центарот на Млечниот Пат ги искривува времето и просторот

Read more

Вести

WhatsApp додаде опција за таен код за криење разговори

Read more

Италијанци ќе го градат модулот за живеење на Месечината

Read more

Virgin Atlantic направи историски лет меѓу Лондон и Њујорк користејќи одржливо авионско гориво

Read more

Со нас се од самиот почеток: Вошките и нивната улога во проучувањето на миграциите на луѓето

Read more
 

Гик

WhatsApp додаде опција за таен код за криење разговори

Читај повеќе

Италијанци ќе го градат модулот за живеење на Месечината

Читај повеќе

Апликацијата Google Messages достигна милијарда корисници, доби 7 новитети

Читај повеќе
  • filter

Virgin Atlantic направи историски лет меѓу Лондон и Њујорк користејќи одржливо авионско гориво

Читај повеќе

Со нас се од самиот почеток: Вошките и нивната улога во проучувањето на миграциите на луѓето

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Кина: Најдовме геометриски форми под површината на Марс

Читај повеќе
  • filter

Европски божикни базари со најдолга и најинтересна традиција

Читај повеќе

Новооткриени сидра на брегот на Сицилија даваат нов увид во архајскиот период

Читај повеќе

Увери се во револуционерна елеганција во производството на Vivax 4K QLED Android TV

Читај повеќе