Зошто театарот ни е потребен повеќе од кога било?

Театарот стои како безвременски бастион на човечкото изразување, спојувајќи ги нишките на наративот, емоциите и креативноста за да формираат мозаик што ја отсликува суштината на нашата заедничка човечност. И покрај повремените декларации за неговата смрт, театарот продолжува да зазема централно место во нашиот културен пејзаж, служејќи како витален канал за разбирање, поврзување и трансформација.

Денеска го одбележуваме 27 март - Меѓународниот ден на театарот – во време кога повеќето театри во Македонија се во физичко распаѓање, а финансирањето на оваа уметност е на незавидно ниво. Како што проникливо забележува актерот и режисер Коле Ангеловски во неговата порака по повод Денот на театарот, некогаш „театрите ги водеа компетентни и значајни личности и сè функционираше како што треба“, а „сега со овие средства што ги добија театрите, со исклучок на две, три претстави што имаат пристојни буџети, ќе крпарат со сценографии и костимографии од фундус, музика ќе симнуваат од Јутјуб, хонорарите, ако воопшто ги има, ќе бидат минимални“.

Кон сè попригушениот и маргинализиран разговор за театарот кобен придонес дава и згаснувањето на бројни медиуми, како и занемарувањето и непостоењето на културните рубрики во редакциите. Токму затоа, важно е да се држи разгорена искрата за искрен дијалог и поширок разговор за театарската уметност, сцена и професија, за значењето на театарот во животите на сите нас, како извор на слободна мисла и креативност.

Во неговото јадро, театарот служи како моќно средство за емпатија, поканувајќи ја публиката да влезе во чевлите на другите и да го доживее светот низ различни објективи. Преку нијансираното прикажување на ликовите и истражувањето на сложени теми, театарот нè предизвикува да се соочиме со нашите предрасуди, да ги прошириме нашите перспективи и да го продлабочиме нашето разбирање за човечката состојба. Како што остроумно забележал Семјуел Л. Бекер, мноштвото функции на театарот се разновидни како и самите претстави, нудејќи бескрајни можности за интроспекција, откривање и раст.

Неодамнешното истражување објавено во Journal of Experimental Social Psychology го нагласува длабокото влијание на театарот врз емпатијата и општествените ставови. Истражувањата покажаа дека гледањето театарски продукции во живо може да доведе до значително зголемување на емпатијата, како и промени во добротворното однесување и ставовите кон социјалните прашања. Потопувајќи ја публиката во богатата палета на човечкото искуство, театарот служи како катализатор за емпатија, сочувство и општествени промени.

Покрај тоа, театарот негува чувство на заедница и припадност, создавајќи врски меѓу поединците преку споделени приказни и колективни искуства. Додека се собираме во затемнетите аудиториуми, стануваме дел од колективното патување, обединето со нашата заедничка смеа, солзи и аплауз. Заедничкиот аспект на театарот е особено трогателен за децата и тинејџерите, нудејќи им безбеден простор да го истражат својот идентитет, креативно да се изразат и да формираат трајни пријателства.

Надвор од својата улога како извор на забава, театарот претставува огледало на општеството, поттикнувајќи критичко размислување и дијалог за итни прашања. Од егзистенцијалната апсурдност на Театарот на апсурдот на Семјуел Бекет до општествено-политичката критика на Епскиот театар на Бертолт Брехт, театарот нè предизвикува да се сомневаме во закржлавеното статус кво, да се соочиме со непријатните вистини и да замислиме алтернативни иднини. Тврдењето на Фридрих Шилер дека театарот служи како моќен облик на дидактицизам е вистинит, потсетувајќи нè дека сцената има моќ да просветлува, едуцира и инспирира.

Учеството во театарот, без разлика дали е изведувач или член на публиката, негува креативност, имагинација и емпатија. За разлика од пасивните форми на забава, театарот бара активен ангажман од своите учесници, повикувајќи ги да го прекинат неверувањето и да влезат во светот на имагинацијата. Студиите покажаа дека ангажирањето во театарската уметност води до зголемено креативно размислување, вештини за решавање проблеми и емоционална интелигенција, нагласувајќи ја важноста на уметничкото образование за поттикнување на холистички развој.

Во ера на сè поголемо исклучување и фрагментација, заедничкото искуство на театарот добива дополнително значење. Како што славно забележа Оскар Вајлд, театарот е најнепосреден начин за едно човечко суштество да го сподели со друго чувството за тоа што значи да се биде човек. Преку заедничко раскажување приказни и колективен ангажман, театарот ја потврдува нашата заедничка хуманост и не потсетува дека не сме сами во нашите радости, таги и борби.

Театарот е многу повеќе од обична забава; тоа е катализатор за емпатија, заедница и општествени промени. Додека се движиме низ сложеноста на современиот свет, да ја прифатиме и славиме трајната важност на театарот како светилник на креативноста, поврзаноста и човечкото изразување. Во време на изразена интелектуална стагнација, на замрена слобода на изразување и длабока општествена раслоеност, направете исчекор кон сопственото просветлување, поддржувајте ја културната сцена во вашето населено место, поддржувајте го театарот, особено независниот, и држете ги распламтени сите огнови што театарот ги разгорува во вас.

реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Теми и коментари

Зошто смртната казна нема да спречи свирепи убиства?

Read more

Зошто театарот ни е потребен повеќе од кога било?

Read more

Моќта на гласачкото ливче: 5 причини зошто треба да гласате

Read more

8 Март и ослободувањето на жената – моќните приказни на жените од Македонија

Read more
 

Ново

  • play_arrow

Хет-трик на телохранителот на Меси – запре 3 навивачи на еден натпревар

Читај повеќе

Алкарас нема да ја брани титулата во Барселона

Читај повеќе

Хороскопски знаци кои не се љубоморни: имаат целосна доверба

Читај повеќе

Apple ќе овозможи поправка на iPhone со користење на користени делови

Читај повеќе

Операција Искрено ветување: Иран ѝ се заканува на Америка, Израел наскоро ќе носи одлука – се очекува тешка одмазда

Читај повеќе

Конор МекГрегор се враќа во октагонот

Читај повеќе

Зошто никогаш не треба да користите мобилен телефон додека сте во тоалет?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Анализа: Иран ја нарекуваат држава-тврдина, колку е моќна земјата што го нападна Израел?

Читај повеќе
  • filter

14 април 1865, атентатот на Абрахам Линколн

Читај повеќе