Моќта на гласачкото ливче: 5 причини зошто треба да гласате

Во демократското ткиво на една нација, гласањето служи како камен-темелник на граѓанската вклученост, отелотворувајќи го колективниот глас на нејзините граѓани.

Самиот чин на гласање не е само остварување на граѓанско право; тоа е одговорност што ги овластува поединците да ја обликуваат траекторијата на нивните заедници и нацијата во целина. Претседателот на Собранието Јован Митрески на 14 февруари ги распиша седмите претседателски и 11-те парламентарни избори во Македонија. Претседателските избори ќе бидат одржани на 24 април, а парламентарните на 8 мај. Изборната кампања започнува 20 дена пред денот на изборите и во првиот и вториот круг на гласање не смее да трае 24 часа пред денот на изборите и на денот на изборите. Тоа значи дека кампањата за претседателските избори формално ќе започне на 4 април, додека за парламентарните избори на 18 април. Претседателот на Републиката и пратениците се избираат на општи, непосредни и слободни избори, со тајно гласање.

Во турбулентни и пресвртни времиња на регионално, европско, па и светско ниво, гласот на граѓанинот мора да биде слушнат, а тоа е можно само ако граѓаните излезат да гласаат во голем број. Основниот принцип на демократијата лежи во идејата дека гласот на секој граѓанин има тежина и секој глас е важен. Изборите имаат длабоки последици кои одекнуваат низ целото општество. Од политиките за здравство и образование до економска правда и заштита на животната средина, вашиот глас е клучна алатка за влијание врз процесот на донесување одлуки. Со активно учество во изборниот процес, придонесувате за формирање влада која ќе се усогласи со вашите вредности и ќе ги решава прашањата за кои најмногу се грижите.

Апатијата и слабиот одѕив на гласачите може да доведат до искривени претставувања на јавното мислење, бидејќи ограничена група гласачи ги диктира резултатите од критичните прашања. Дури и навидум популарните предлози можат да пропаднат ако значителен дел од гласачкото тело избере да остане дома. Вашиот единствен глас станува статистички позначаен кога поголем процент од населението учествува во изборниот процес. За да се обезбеди попрецизен одраз на вредностите на заедницата, императив е граѓаните да го искористат своето право на глас, активно обликувајќи ја насоката на нивните локалитети.

Правото на глас е тешко стекната привилегија, стекната со години на активизам, протести и неуморни напори да се обезбеди универзално право на глас. Со изборот да не гласа, поединецот се откажува од својата можност да придонесе за демократскиот процес, во суштина откажувајќи се од својот глас во одлуките што ги обликуваат нивните животи. На граѓаните им е обврска да го препознаат историското значење на ова право и да го користат како моќно средство за да ги наведат своите преференции и идеали.

Секој член на заедницата, без разлика на статусот на државјанство, придонесува во колективниот финансиски фонд преку даноците. Гласањето им овозможува на граѓаните да влијаат на тоа како се распределуваат нивните тешко заработени пари. Со учество на избори, поединците можат да ги изразат своите преференции за приоритетите за финансирање, без разлика дали се работи за здравството, социјалните услуги или други критични сектори. Моќта да се одлучи каде се насочуваат нашите народни пари е инхерентен дел од процесот на гласање, нудејќи им на граѓаните шанса да го обликуваат социо-економскиот пејзаж на нивните заедници.

Изборите служат како канал за промени, дозволувајќи им на граѓаните активно да учествуваат во еволуцијата на општествените норми и вредности. Од прашања како што се пристапот до услуги и репродуктивните права до грижите за животната средина и јавното образование, влијанието на изборите одекнува низ различни аспекти на општествениот живот. За вистински да имаат збор во обликувањето на агендата за овие клучни прашања, од суштинско значење е поединците да го дадат својот глас, придонесувајќи во колективните напори за насочување на заедницата кон позитивни и прогресивни промени.

Препознавањето на важноста на гласањето не е само лична посветеност, туку и колективна одговорност кон оние кои можеби не го сфаќаат целосно неговото значење или немаат способност да учествуваат. Со давање глас, вие станувате глас не само за себе, туку и за оние околу вас кои можеби се маргинализирани или не можат да ги остварат своите демократски права. На овој начин, гласањето станува моќна алатка за градење заедница која ги одразува различните потреби и аспирации на нејзините членови.

За да донесат информирани одлуки пред гласачките кутии, граѓаните мора активно да се вклучат во прашањата кои влијаат на нивните животи. Ова значи да се остане информиран и за локалните, и за националните прашања, разбирање на позициите на кандидатите и критичка проценка на потенцијалните последици од различни политички избори. Одвојувајќи време да се едуцирате за прашањата за кои станува збор, вие се овластувате да бидете активен учесник во демократскиот процес, правејќи избори кои се усогласени со вашите вредности и аспирации за подобро општество.

реклама

Се бараат доброволци за експеримент: За 60 дена ќе добијат 18.000 евра

Read more

Како би изгледала Европа ако светското море се подигне за 100 метри?

Read more

Наутро или навечер - кога е најдобро да земате витамин Д?

Read more

Скопје блеска во новогодишен амбиент среде април

Read more

Теми и коментари

Зошто смртната казна нема да спречи свирепи убиства?

Read more

Зошто театарот ни е потребен повеќе од кога било?

Read more

Моќта на гласачкото ливче: 5 причини зошто треба да гласате

Read more

8 Март и ослободувањето на жената – моќните приказни на жените од Македонија

Read more
 

Ново

  • play_arrow

Хет-трик на телохранителот на Меси – запре 3 навивачи на еден натпревар

Читај повеќе

Алкарас нема да ја брани титулата во Барселона

Читај повеќе

Хороскопски знаци кои не се љубоморни: имаат целосна доверба

Читај повеќе

Apple ќе овозможи поправка на iPhone со користење на користени делови

Читај повеќе

Операција Искрено ветување: Иран ѝ се заканува на Америка, Израел наскоро ќе носи одлука – се очекува тешка одмазда

Читај повеќе

Конор МекГрегор се враќа во октагонот

Читај повеќе

Зошто никогаш не треба да користите мобилен телефон додека сте во тоалет?

Читај повеќе
  • play_arrow
  • filter

Анализа: Иран ја нарекуваат држава-тврдина, колку е моќна земјата што го нападна Израел?

Читај повеќе
  • filter

14 април 1865, атентатот на Абрахам Линколн

Читај повеќе