Спектакл на небото: Како да го гледате метеорскиот дожд Персеиди?

Секоја година меѓу 17 јули и 24 август на небото се случува вистински спектакл – метеорскиот дожд Персеиди. Кулминацијата на оваа небесна појава е вечерва и утревечер.

Неколку илјади тони различни честички и прашина влетуваат во нашата атмосфера секоја година, а огромна количина од овие честички согорува во атмосферата и не стигнува до површината на Земјата. Но, некои од нив „преживуваат“ и паѓаат на површината и тогаш се нарекуваат метеорити.

Брзината со која честичките влетуваат во атмосферата на нашата планета се движи во интервал од 30 до 70 км/ч, а светлосната појава метеор настанува на височина од 80 до 120 километри.

Во изминативе години, за време на максималната активност на Персеидите можеше да се забележат и по 80 до 100 метеори во еден час.

Персеидите се најверојатно најпознатите и најубавите метеорски дождови.

Remote video URL
Како можам да ги гледам Персеидите?

Сајтот astronomija.mk на Скопското астрономско друштво пишува дека Персеидите можат да произведат еден до два метеора во минута за одреден набљудувач под темно, рурално небо. Било какво светлосно загадување или месечева светлина значително го намалува бројот на видливи објекти. За небесната претстава во 2020, бидејќи Месечината во последна четвртина изгрева околу 11 часот, најдобро е да се бараат метеори веднаш по стемнување и пред изгревот на месечината.

Метеорите изгледаат како да излегуваат од соѕвездието Персеј, по кое е наречен дождот, кое ова време во годината изгрева по полноќ на североисточното небо низ целата северна полутопка. Но се препорачува да се гледа кон североисток од почетокот на ноќта за да се фатат дури и заостанатите ѕвезди што паѓаат.

Не се потребни телескопи и двогледи – голото око е најдобро приспособено бидејќи може да го опфати целото небо, а метеорите можат да се појават секаде на небото, објави astronomija.mk.

реклама

Џинови во реалниот свет за кои тешко ќе верувате дека навистина постојат

Read more

Моќни илустрации ги покажуваат разликите меѓу Истокот и Западот

Read more

Неверојатни факти за животот во Шведска

Read more

Нагорно-Карабах: Не е важно кој прв почна, туку кој стои зад војната

Read more

Наука

Вонземскиот живот ќе почека - НАСА ја одложи мисијата на Титан

Read more

Видео симулација докажа дека визирите не штитат од COVID-19

Read more

НАСА компонираше ѕвездена симфонија

Read more

Откриен нов рекорд на најниски температури во северната хемисфера

Read more

Гик

  • play_arrow

Крај Токио се исправи огромниот робот RX-78-2 Gundam

Читај повеќе
  • play_arrow

Топ 10 најдобри игри за октомври 2020

Читај повеќе
  • play_arrow

Како да ја поставите Gmail за примарна апликација на iOS 14?

Читај повеќе

Sonin Hybrid претстави дрон кој лета со брзина од 225 км/ч

Читај повеќе

Google Maps ќе покажува каде има најмногу заразени со COVID-19

Читај повеќе
  • play_arrow

Вонземскиот живот ќе почека - НАСА ја одложи мисијата на Титан

Читај повеќе

Ова се сите Android телефони што поддржуваат безжично полнење

Читај повеќе
  • filter

Samsung го најави новиот модел Galaxy A72 со 5 задни камери

Читај повеќе

Нивото на радијација на Месечината е алармантно високо

Читај повеќе