рециклирање

play_arrow

Еко херој на плажа

Овој човек ги чисти плажите од несовесните посетители кои фрлаат отпадоци во песокта. И не само тоа. Од сето ѓубре што ќе го собере, тој го двои металот, го рециклира и потоа прави корпи за фрлање отпадоци кои самиот ги поставува на плажите.
Read more

Во Аеродром поставени 12 контејнери за рециклирање електричен отпад

Жителите на скопската Општина Аеродром од денеска можат да го одложат својот електронски отпад на 12 локации каде што се поставени рециклатори.
Read more

Што е циркуларна економија и зошто треба да ја практикуваме?

Што прави ЕУ во однос на транзицијата кон овој модел и какви мерки треба да донесеме. Разгледуваме што е циркуларна економија, како ни користи нам, на животната средина и на економијата.
Read more
filter

Рециклирам, ама и ме мрзи

Веќе со години низ главниот град Скопје, па речиси и низ цела држава, граѓаните можат да рециклираат хартија, пластика и стакло. Арно ама, и меѓу оние малкумина кои практикуваат рециклирање, има такви кои водат некој вид на инает.
Read more

Три начини како да искористите празно пластично шише

Ако имате пластични шишиња, не ги фрлајте. Со едноставен трик ќе ги претворите во нешто многу покорисно.
Read more

Michelin од стари гуми прави каивчиња за специјален часовник

Компаниите Michelin и Bamford London заеднички ќе произведат 133 примероци од специјален часовник, кој ќе содржи рециклирани гуми.
Read more
filter

Прочитај упатство пред да затнеш пластикомат

Веќе некое време низ Скопје се поставени пластикомати со кои граѓаните можат да рециклираат шишиња и лименки и притоа да добиваат поени кое потоа се претвората во вредносни ваучери.
Read more

ЕУ сака да ги заостри правилата за испраќање отпад во посиромашните земји

Европската комисија денеска предложи ревизија на европските правила за извоз на отпад за да им се отежне на земјите-членки да испраќаат отпад во посиромашните земји.
Read more

А1 Green call: Природата повикува, време е за рециклирање стари мобилни телефони и електронски уреди

Како компанија што во својата стратегија го инкорпорира дејствувањето за зачувување на животната средина во рамките на групациската програма ESG, А1 Македонија ја најавува A1 Green Call – најновата платформа за рециклирање и понатамошна ре
Read more

Од 1 декември само биоразградливи кеси кои ќе чинат 15 денари

Од 1 декември ќе стапи во сила забрана за пластични кеси, односно ќе биде дозволена продажба само на биоразградливи кеси за кои ќе се наплатува надомест од 15 денари за специјален фонд за животна средина.
Read more
filter

Депонијата која сама се претвори во шума

Една компанија за производство на сокови фрлила тони отпад од употребени портокали, а деценија и пол подоцна депонијата се претворила во зеленило.
Read more

Неформални собирачи на отпад: Секојдневно ни ја вршат селекцијата на отпадот, а заедницата ги отфрла

Од 3.000 до 5.000 луѓе во земјава ги заработуваат средствата за егзистенција од селекција на комуналниот отпад по контејнерите низ градовите.
Read more
реклама

5 апликации кои треба да ги избришете пред да ви ја „исчистат“ банкарската сметка

Read more

Илон Маск го исмева Зеленски кој бара помош за одбрана од руската агресија

Read more

Како да го светнете стаклото на туш кабината?

Read more

Голем месечен хороскоп за октомври: Кој ќе доживее трансформација на годината?

Read more