Гавраните знаат да бројат на глас

Научниците открија дека гавраните можат да „бројат“ на глас, односно свесно да крекаат одреден број пати како одговор на визуелните и аудитивните дразби.

Иако способноста за разбирање на бројките е забележана кај други животни, како што се пчелите, овој тип на нумеричка писменост е забележан само кај луѓето.

„Свесното производство на одреден број вокализации бара софистицирана комбинација на нумерички способности и вокална контрола. Досега не сме свесни за тоа дека други животни можат да го направат тоа. Се покажа дека гавраните можат да произведат од една до четири вокализации како одговор на произволни знаци поврзани со нумерички вредности“, вели невронаучникот Дијана Љао од Универзитетот во Тубинген во Германија.

Способноста за броење на глас се разликува од самото разбирање на бројките. Покрај нумеричкото разбирање, бара и намерна гласовна контрола со цел комуникација. Познато е дека луѓето користат говор за да бројат нешто и да соопштат количина, пишува Science Alert.

Со оглед на тоа што претходно беше откриено дека гавраните разбираат покомплицирани нумерички концепти, како што е нула, Љао и нејзините колеги одлучија подетално да ги истражат нивните софистицирани нумерички вештини.

Тие тренираа три гаврани да произведат различен број вокализации, помеѓу еден и четири, откако ќе им биде покажан специфичен симбол или звучен знак. Откако ќе „гракнеа“ колку што треба, гавраните мораа да ја колвнат метата за да покажат дека завршиле со броењето.

Научниците откриле дека сите три гаврани можат да гракаат одреден број пати во согласност со дадениот стимул. Повремено правеа грешки, но најчесто со граќање еднаш премногу или премалку. Ова, велат експертите, е слично на начинот на кој бројат малите деца кои штотуку учат да кажуваат бројки.

Истражувањето Crows "count" the number of self-generated vocalizations беше објавено во списанието Science.

реклама

Експертите ги избраа најдобрите половни автомобили

Read more

Голем неделен хороскоп од 24 до 30 јуни

Read more

Хороскопски знаци на кои ќе им се смени среќата со парите во јули

Read more

Кого ќе го стигне кармата со доаѓањето на ретрограден Сатурн?

Read more

Наука

21 јуни 1816 – Рене Ленек го претставил првиот стетоскоп

Read more

Астрономите за прв пат посведочија будење на црна дупка

Read more

Научниците открија илјадници тони замрзната вода на Марс

Read more

Откриен нов вид „екстремно агресивна“ змија

Read more
 

Гик

Кина донесе на Земјата примероци од „темната“ страна на Месечината

Читај повеќе

Како да користите Google Maps кога немате интернет конекција?

Читај повеќе

Маск: Роботот Tesla Optimus може да биде учител, придружник и бебиситерка

Читај повеќе
  • filter

21 јуни 1816 – Рене Ленек го претставил првиот стетоскоп

Читај повеќе

Microsoft повторно е највредната компанија во светот

Читај повеќе
  • filter

Откриен потонат брод стар 3.300 години, со стотици недопрени амфори

Читај повеќе

Илон Маск: Во иднината нема да има телефони

Читај повеќе

Астрономите за прв пат посведочија будење на црна дупка

Читај повеќе

Apple најави голема промена за iOS 18

Читај повеќе