Нова студија открива: Дали видео игриците се добри или лоши за менталното здравје?

Во најновото истражување учествувале 414 полнолетни гејмери, а истражувачите активно го следеле времето што го поминувале во играње игрици.

Индустријата за видео игрици е во подем. Помеѓу компјутерите, конзолите и паметните телефони, гејмерите никогаш немале повеќе избори и начини да ги играат своите омилени или сосема нови наслови. Сепак, иако игриците се забавни и полни со предизвици, тие можат да имаат и некои негативни последици - поради што често се предмет на бројни дискусии и студии.

Некои тврдат дека игриците имаат лош ефект врз добросостојбата на играчите, особено на оние што поминуваат премногу време играјќи, додека други ги нагласуваат позитивните аспекти на општата благосостојба, па дури и на когнитивните способности.

Во обид да го проучат влијанието на видео игриците врз менталното здравје на играчите, истражувачите досега спровеле бројни студии. Сепак, резултатите се далеку од конкретни. Додека некои студии покажуваат дека игриците можат да бидат штетни, други покажуваат сосема спротивни резултати. Многумина овие драстични разлики ги припишуваат на несоодветното тестирање на испитаниците, на кои во многу случаи им останувало сами да проценат колку време поминале пред конзолата, компјутерот или телефонот.

Новото истражување на Оксфордскиот интернет институт зазема поинаков пристап. Во него 12 недели била набљудувана група учесници, чии гејмерски навики ги следеле експерти во реално време. Под водство на докторантот и истражувачки автор Ник Балу, истражувачите спровеле интервјуа во различни временски периоди за да ја утврдат менталната состојба на субјектите.

Истражувањето даде многу интересни резултати. Поточно, експертите покажаа дека видео игриците немаат позитивно или негативно влијание врз менталната состојба, без оглед на тоа колку време играчите поминуваат играјќи ги своите омилени наслови.

Во истражувањето учествувале 414 возрасни лица од Обединетото Кралство и САД, со просечна возраст од 32 години. Сите тие поседувале конзоли Xbox, а за да го следат времето на играње и кога играат, истражувачите ги додале испитаниците на списокот на нивни пријатели и користеле наменска скрипта што води евиденција. Истражувачите ги анализирале гејминг сесиите во три временски рамки - 1 ден, 7 дена и 14 дена.

За време на студијата, играчите морале да пополнат анкета 6 пати, врз основа на која експертите ја проценувале нивната ментална состојба и биле земени предвид 3 аспекти:

  1. Колку среќни се чувствуваат испитаниците во тој момент;
  2. Депресивни симптоми во текот на претходните седум дена;
  3. Целокупното психолошко здравје во текот на претходните две недели.

Истражувачите ја проучувале врската помеѓу времето поминато во играње игрици и благосостојбата на испитаниците. Сепак, врска меѓу нив не била пронајдена за ниту еден од трите измерени аспекти. Исто така, не биле пронајдени докази дека промените во благосостојбата влијаеле на вкупното време за играње. Играчите кои доживеале промени во расположението или менталната состојба не ги промениле значително нивните навики за играње.

Заклучоците се уште поважни со оглед на тоа што времето поминато во гејминг не било идентично. Просечното време за играње изнесувало околу 2,1 часа дневно, но дистрибуцијата меѓу испитаниците значително се разликувала. Некои поминувале околу еден час играјќи, додека други играле игрици и повеќе од 5 часа дневно.

Покрај тоа, Балу и неговиот тим откриле дека додавањето дополнителен час играње води до промена на индикаторот за благосостојба за помалку од 0,02 поена.

Како и со секое истражување, постојат одредени услови. Прво, анкетата вклучува само возрасни од САД и Обединетото Кралство. Важен дел од играчите се изоставени - децата и тинејџерите. Исто така, истражувачите се фокусирале на играчите на Xbox, додека сопствениците на конкурентни платформи не учествувале во истражувањето. Затоа, резултатите не можат да се генерализираат за сите региони и популации.

Покрај тоа, истражувањето не ги земало предвид факторите што можат да влијаат на времето на играње игрици и менталното здравје, како што е финансискиот аспект, односно недостатокот на приход што би спречил некого да игра игрици и во исто време да влијае на неговата благосостојба. Исто така, иако истражувачите собрале одговори за животни настани кои би можеле да влијаат на менталната благосостојба, тие не ги анализирале детално.

Има уште една забелешка. Наодите од истражувањето можеби не се однесуваат на луѓе што одат во крајности, заменувајќи ги активностите како одење на работа или редовно спиење со видео игрици.

Сепак, наодите се важни и би можеле да послужат како основа за понатамошни истражувања, но и како инспирација за дополнителни студии за придобивките и штетите од играњето игрици за менталното здравје.

Студијата можете да ја најдете во списанието Technology, Mind and Behavior.

реклама

Гејминг

Историска одлука на ИОК: еСпортот ги доби своите Олимписки игри

Read more

Каква машина ќе ви треба за EA Sports FC 25?

Read more

Игрици на акција: Microsoft ја затвора продавницата Xbox 360

Read more

Воланот за тркачки симулации е идентична реплика на оној во болидот на Мерцедес

Read more
 

Гик

Историска одлука на ИОК: еСпортот ги доби своите Олимписки игри

Читај повеќе

Бразилските шуми мигрираат на повисоки надморски височини поради зголемените температури

Читај повеќе

Првата електрична станица за полнење бродови на море користи ветерна енергија

Читај повеќе
  • filter

Како се создава звукот? 7 забавни факти што мора да ги знаете

Читај повеќе

Apple ја менува стратегијата, сепак ќе има iPhone на преклоп?

Читај повеќе

Мистериозен „темен кислород“ откриен на дното на Тихиот Океан

Читај повеќе

Најкомплетниот скелет на неандерталец некогаш пронајден сè уште не може да биде ископан

Читај повеќе

Дали Американците навистина слетаа на Месечината?

Читај повеќе
  • play_arrow

Microsoft тврди: ЕУ е крива за најголемиот пад на системот во историјата

Читај повеќе