Наследството на Централните Пангејски Планини: Како некогаш биле поврзани Европа, Америка и Африка?

Шкотските Гори, Апалачите и Атлас можеби изгледаат како многу различни планински масиви, но тие некогаш биле дел од истиот голем ланец што го опфаќал суперконтинентот Пангеја. Овој гребен бил познат како Централни Пангејски Планини и се протегал од североисток кон југозапад за време на Карбониферот, Пермскиот и Тријаскиот период.

Формирањето на Централните Пангејски Планини се должи на судир на два суперконтинента, Лаурусија и Гондвана, за време на создавањето на Пангеја. На својата највисока надморска височина за време на почетокот на пермскиот период, гребенот бил сличен на денешните Хималаи.

Неверојатно е да се замисли дека Шкотските Гори, Апалачки Планини, планините Уашита во Арканзас и Оклахома и Малиот Атлас во Мароко некогаш биле дел од истиот планински венец, некогаш поврзани како Централни Пангејски Планини. За време на Пермскиот период, Централните Пангејски Планини доживеале значително физичко атмосферско влијание, што ги намалило височините на врвовите и создало многу длабоки меѓумонтански рамнини. До периодот на Средниот Тријас, планинските венци значително се намалиле во големина.

Карта на планините во Централна Пангеја за време на Доцниот Карбонифер-Ран Перм

До почетокот на периодот Јура, кој бил пред 200 милиони години, Пангејскиот синџир во Западна Европа исчезнал, оставајќи зад себе само некои планински региони одделени со длабоки морски басени. Ова резултирало со Шкотските Гори, Апалачите и Атласот што го знаеме денес.

Централните Пангејски Планини се одличен пример за тоа како геолошките процеси можат да ја обликуваат нашата планета со текот на времето. Фасцинантно е да се помисли дека овие планински венци некогаш биле поврзани и дека силите на природата полека ги трансформирале во разновидните и посебни венци што ги гледаме денес. Наследството на Централните Пангејски Планини може да се види во уникатните пејзажи и природни чуда што постојат во Шкотските Гори, Апалачите и Атласот.

реклама

Вести

Бразилските шуми мигрираат на повисоки надморски височини поради зголемените температури

Read more

Првата електрична станица за полнење бродови на море користи ветерна енергија

Read more

Најкомплетниот скелет на неандерталец некогаш пронајден сè уште не може да биде ископан

Read more

Кинезите го претставија првиот нуклеарен реактор отпорен на топење

Read more
 

Гик

Историска одлука на ИОК: еСпортот ги доби своите Олимписки игри

Читај повеќе

Бразилските шуми мигрираат на повисоки надморски височини поради зголемените температури

Читај повеќе

Првата електрична станица за полнење бродови на море користи ветерна енергија

Читај повеќе
  • filter

Како се создава звукот? 7 забавни факти што мора да ги знаете

Читај повеќе

Apple ја менува стратегијата, сепак ќе има iPhone на преклоп?

Читај повеќе

Мистериозен „темен кислород“ откриен на дното на Тихиот Океан

Читај повеќе

Најкомплетниот скелет на неандерталец некогаш пронајден сè уште не може да биде ископан

Читај повеќе

Дали Американците навистина слетаа на Месечината?

Читај повеќе
  • play_arrow

Microsoft тврди: ЕУ е крива за најголемиот пад на системот во историјата

Читај повеќе