ЦЕЛТА Е ЗЕЛЕН МЕТАНОЛ

Кина ќе претвора кујнски отпад во гориво за бродови

Една од најголемите компании за снабдување со природен гас во Кина најави изградба на фабрика во која кујнскиот отпад ќе се претвора во зелен метанол.

Зелениот метанол е алтернативно гориво што транспортната индустрија во Кина може да го користи за да го намали загадувањето и да ја зголеми ефикасноста.

Ши Пингјанг, потпретседател на Shenergy, изјави за новинарите дека фабриката ќе биде готова до крајот на 2025 година и ќе може да произведе од 70.000 до 100.000 тони метанол.

Метанолот е безбојна течност која главно се користи за производство на други хемикалии како што се формалдехид, оцетна киселина и пластика. Може да се користи и како извор на гориво за моторите.

Сепак, за разлика од традиционалниот метанол добиен од фосилни горива, зелениот метанол се произведува од извори со ниска содржина на јаглерод, како што е биомасата или преку „заробување“ на јаглерод.

Според извештајот на Светскиот економски форум (WEF) од 2023 година, зелениот метанол може да ги намали емисиите на јаглерод диоксид за 60 до 95 проценти. Во извештајот се наведува дека може да ги елиминира и емисиите на сулфур оксиди и честички.

Алтернативното гориво може да се меша со бензин или дизел гориво без потреба од поголеми модификации на моторот и може да се користи во сите видови возила. Исто така, зелениот метанол може да се користи како суровина за производство на други хемикалии и материјали, со што се намалува. зависноста на хемиската индустрија од фосилни горива.

WEF очекува производството на зелен метанол да се зголеми на 500 милиони тони до 2050 година од 0,2 милиони тони произведени годишно до минатата година. Според проценките на Меѓународната агенција за обновлива енергија, со тоа ќе се намали емисијата на 1,5 гигатони јаглерод диоксид годишно.

Кина ги користи сите алтернативни извори на енергија за да ги задоволи своите зголемени потреби за енергија. Земјата се фокусира на нуклеарни, хидро, соларни и други начини за задоволување на потребите од енергија. Зелениот метанол е една алтернатива, која може да биде корисна во транспортниот сектор и да го направи одржлив и без емисија, а истовремено да ги намали оперативните трошоци.

Одделениот отпад од храна може да се користи за производство на компост или метан, додека маслата можат да имаат корист за индустрискиот сектор во земјата.

Потпретседателот на Shenergy рече дека потребната инфраструктура за производство на зелен метанол веќе постои, а убеден е дека може да се произведува по пониска цена од меѓународниот стандард.

Претходно оваа година, во март, Shenergy потпиша рамковен договор за партнерство со Хонгконг и China Gas Company Ltd. (Towngas), со цел да се промовира развојот на бизнисите со зелена енергија во Шангај, Хонгконг и на домашните и меѓународните пазари.

Партнерството вклучува и зголемување на капацитетот за производство на зелен метанол, како и истражување на други пазари за зелена енергија. Towngas со години произведува зелен метанол во Кина.

Овој месец, Sonhlin Pig Farm, која е дел од подружницата на Shenergy, Shenergy Environment, успешно го прочисти биогасот од свинско ѓубриво. Компанијата интегрираше и 100.000 кубни метри биометан во гасоводната мрежа на градот. Програмата е фокусирана на проблемот со отпадот на фармите и намалувањето на емисијата на штетни, загадувачки гасови.

реклама

Се појави нов сој на коронавирусот

Read more

Илон Маск: Во иднината нема да има телефони

Read more
Брзи и лесни летни рецепти

Готвење за двајца: Брзи и лесни летни рецепти

Read more

Ново правило за користење на плажите во Грција менува сè, казни до 60.000 евра

Read more

Вести

Илон Маск: Во иднината нема да има телефони

Read more

Apple го прекина развојот на Vision Pro 2, догодина ќе претстави подостапен модел

Read more

Apple планира потенки iPhone, MacBook Pro и Apple Watch

Read more

Во Австралија откриени коски на летечки диносаурус со масивен јазик

Read more
 

Гик

Илон Маск: Во иднината нема да има телефони

Читај повеќе

Астрономите за прв пат посведочија будење на црна дупка

Читај повеќе

Apple најави голема промена за iOS 18

Читај повеќе

Google предупредува: Не паѓајте на оваа измама!

Читај повеќе

Apple го прекина развојот на Vision Pro 2, догодина ќе претстави подостапен модел

Читај повеќе

Научниците открија илјадници тони замрзната вода на Марс

Читај повеќе

TikTok ја претстави апликацијата Whee слична на Instagram

Читај повеќе

Пеколно лето: Зошто е важно да го заштитите телефонот од прегревање?

Читај повеќе

Apple планира потенки iPhone, MacBook Pro и Apple Watch

Читај повеќе